ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 : Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ …
«Στις 30 Οκτωβρίου τελικά οι Γερμανοί αποχωρούν από τη Θεσσαλονίκη μετά από κατοχή τριών χρόνων, έξι μηνών και 21 ημερών, χρονικό διάστημα σκληρής σκλαβιάς, κατά το οποίο η πόλη και οι κάτοικοί της υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα. Στις 4 Νοεμβρίου 1944, λίγες ημέρες αργότερα, κανένας πια Γερμανός δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι επίλεκτες μονάδες τους είχαν από τις προηγούμενες μέρες εγκαταλείψει την πόλη πλήρως συντεταγμένες. Οι τελευταίοι πάντως Γερμανοί που εγκατέλειψαν την πόλη ήταν κάποια αξιοθρήνητα ένστολα γεροντάκια, τα οποία προσπαθούσαν να φύγουν μεταφέροντας τα ατομικά τους είδη με γαϊδουράκια , κάρα και παιδικά καροτσάκια…
Την ημέρα εκείνη, που – παρά τις προηγούμενες δοκιμασίες- σκόρπισε χαρά και αγαλλίαση στους Θεσσαλονικείς, περιγράφει στο βιβλίο του «Ατέλειωτη ιστορία» , ο ηλικίας τότε 17-18 ετών, αείμνηστος και σεμνός λογοτέχνης και δημοσιογράφος Νίκος Μπακόλας, ο οποίος εκείνο τον καιρό κατοικούσε κοντά στη λεωφόρο Βασ, ΄Ολγας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Καθώς αφηγείται ο Νίκος Μπακόλας, οι Γερμανοί που είχαν τις εγκαταστάσεις τους στο Ντεπώ και γενικά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης πεζοί διασχίζοντας τη λεωφόρο Βασ, ΄Ολγας αργά και χωρίς ένταση και με τα όπλα «υπό μάλης». Πίσω από τους Γερμανούς και σε μικρή απόσταση τους ακολουθούσαν οι νεολαίοι της ΕΠΟΝ και άνδρες του εφεδρικού ΕΛΑΣ Θεσσαλονίκης που έσπαζαν και κατέστρεφαν όλες τις γερμανικές πινακίδες που συναντούσαν στο δρόμο τους. Όταν ολοκληρώθηκε η φυγή των Γερμανών, κυκλοφόρησε αμέσως στην πόλη το παρακάτω διάγγελμα του ΕΑΜ:
«Την ιστορική αυτή στιγμή, που χάρη στον θρυλικό ΕΛΑΣ οι ιαχές και οι αλαλαγμοί του ηρωικού λαού της πόλης μας υποδέχονται την πολυπόθητη λευτεριά , το ΕΑΜ, που είχε την ύψιστη εθνική τιμή να βρίσκεται οδηγητής του μεγάλου και ιστορικού αυτού αγώνα από την πρώτη μέρα της σκλαβιάς, χαιρετίζει με άφταστη συγκίνηση και εθνική περηφάνεια τη σημερινή ημέρα σαν το καλύτερο έπαθλο της τιμημένης Μακεδονικής πρωτεύουσας και της θυσίας του ηρωικού λαού της.
Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου 1944
Το συμβούλιο πόλης ΕΑΜ Θες/νίκης»
(Απόσπασμα από το βιβλίο μου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ …εν θερμώ», τόμ.Β΄ «Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (30.10.1944) σελ.877-878)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου