Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




                 Ο  ΚΕΜΑΛ  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ  ΣΤΗ «ΧΡΥΣΑΥΓΗ»  ΛΑΓΚΑΔΑ …

Προχθές Κυριακή ήλθαν στη Θεσσαλονίκη περίπου 200 Τούρκοι με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μιεντζίνογλου και πήραν μέρος σε εκδήλωση που έγινε για να τιμηθεί ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος  και «Ατατούρκ»,  στο σπίτι όπου –σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους- γεννήθηκε το 1881 ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.
Για το ότι τιμούν τον ιδρυτή του κράτους τους δεν έχουμε καμιά αντίρρηση και τους συγχαίρουμε μάλιστα για την ενέργειά τους. Αλλά να εμφανίζουν το  κτίσμα της οδού Αποστόλου Παύλου ως οικία όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ εμφανίζοντας ότι κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, έχουμε πολλές αντιρρήσεις κυρίως γιατί υπάρχει σαφώς σκοπιμότητα πίσω από αυτή την επιλογή…
Και να γιατί:
Στην πολιτική υπάρχουν πολλά «τερτίπια» που τα χειρίζονται με μαεστρία οι Τούρκοι γείτονες μας ειδικά για θέματα που άπτονται της νέο-τουρκικής ιδεολογίας του «παντουρκισμού» μέσα από την οποία κάποια νέο-οθωμανοί της ΄Αγκυρας πιστεύουν πως θα αναστήσουν την …Οθωμανική αυτοκρατορία. Και προς αυτή την κατεύθυνση κάνουν ότι μπορούν με την Ελλάδα να παρακολουθεί αμήχανη και αδιαμαρτύρητα τα γεγονότα.
Ένα από αυτά τα γεγονότα είναι ότι οι Τούρκοι για ευνόητους λόγους εμφανίζουν τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881 για να μπορούν να περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας στα περίεργα και ύποπτα σχέδιά τους και να έχουν το «δικαίωμα» να την συνδέουν με τις φιλοδοξίες τους. Και αυτό γιατί αν ο Κεμάλ είχε γεννηθεί σε ένα ασήμαντο χωριό της Μακεδονίας και είχε γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη  πολύ αργότερα σε ηλικία 10 ετών, όλο το σχέδιο να αποκτήσει αίγλη η καταγωγή του θα κατέρρεε γεγονός που θα ανέτρεπε τους στόχους και τα σχέδιά  τους. Και όμως αυτή είναι η αλήθεια …
Ας το επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά: ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά γεννήθηκε το 1881 στο μικρό και ασήμαντο τότε χωριό «Σαρή Γιάρ» (σημερινή Χρυσαυγή) που απέχει 6 χλμ.  από το Λαγκαδά όπου και φοίτησε στον σχολείο ως την ηλικία των 10 ετών. Στη συνέχεια, επειδή ο πατέρας του πέθανε, ήλθε με τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη και για μερικά χρόνια έμεινε στο γνωστό «ροζ» σπίτι της σημερινής οδού Αποστόλου Παύλου που ανήκε στον θετό του πατέρα και είχε ως ιδιοκτήτη τον Χαβούζ Μουσταφά ,υιό Κερίμ.Το κτίσμα αυτό   ήταν εγκαταλειμμένο ως το 1914 και περιήλθε στο Ελληνικό δημόσιο ως «ανταλλάξιμη περιουσία». Αργότερα το αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υπ΄αριθ, 488/29.10.1933 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσέφερε στην Τουρκική Δημοκρατία σε ένδειξη φιλίας στη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης για το Βαλκανικό Σύμφωνο στις 6 Νοεμβρίου 1933.Αυτή είναι η αλήθεια και καλό είναι να την ξέρουμε και να την ξέρουν και οι Τούρκοι γείτονες μας και να αφήσουν τις κουτοπονηριές κατά μέρος …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου