Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ο "Κόκκινος σουλτάνος"
Η τηλεοπτική σειρά "Το Κόκκινο Ποτάμι" μας δίνει την ευκαιρία να θίξουμε μερικά θέματα τα οποία τα έχουμε ξεχασμένα παρόλο που συνδέονται με το ξεριζωμένο Ελληνισμό της Μικρασίας και του Πόντου. Στο πρόσφατο επεισόδιο εμφανίστηκε και ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β΄ο οποίος αποτελεί και το ... ίνδαλμα του σημερινού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του παρόλο που οι ίδιοι οι Τούρκοι τον ονόμαζαν "Κόκκινο σουλτάνο" καθώς συνδέεται με τη σφαγή των Αρμενίων του 1896 και την δολοφονία χιλιάδων αντιφρονούντων αντιπάλων του. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο ανασφαλή και παρανοϊκό με πολλές φοβίες και εμμονές που κυβέρνησε την καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία με αυταρχικό και απολυταρχικό τρόπο προσκολλημένος σε ξεπερασμένες θρησκευτικές δοξασίες μεταξύ των οποίων και στην εφαρμογή του Ιερού Νόμου του Ισλάμ γνωστού ως "σαρία". ΄Ενεκα μάλιστα αυτού ονομάστηκε και "χαλίφης" δηλαδή προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων της εποχής του.
΄Οταν τον Ιούλιο του 1908 εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη το κίνημα των Νεοτούρκων ο Αβδούλ Χαμίτ κρίνοντας πως δεν έχει νόημα να αντισταθεί αποδέχθηκε την κατάληψη της κυβέρνησης από τους κινηματίες και την απαίτησή τους για "Σύνταγμα". ΄Ομως αυτό ήταν προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να αντιδράσει αποτελεσματικά στο μέλλον. ΄Ετσι το Μάρτιο το 1909 εκδηλώνεται στην Κωνσταντινούπολη από το Α΄Σώμα του Οθωμανικού Στρατού που ελέγχονταν από την Πύλη αντικίνημα εναντίον των Νεοτούρκων με οργανώτρια την "Εταιρεία Ισλαμικής Ενότητος" (Ittihadi Muhammedi Emiyeti) και οι κινηματίες καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο και καταργούν το Σύνταγμα με τον Ιερό Νόμο του Ισλάμ (σαρία) εγκαθιστώντας κράτος θεοκρατικού χαρακτήρα.
Οι Νεότουρκοι όμως έχοντας ακόμα την υποστήριξη όλων των εθνοτήτων αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά στις 13 Απριλίου 1909 κατορθώνοντας να καταλάβουν ξανά την εξουσία εκθρονίζοντας τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄ και αντικαθιστώντας τον από τον αδελφό του Μωάμεθ Ε΄ ο οποίος και ενεργούσε ως "πιόνι" των Νεοτούρκων. Μάλιστα τον Αβδούλ Χαμίτ με το χαρέμι του και το υπηρετικό προσωπικό εξόρισαν στη Θεσσαλονίκη όπου και εγκαταστάθηκε στη βίλα Αλλατίνι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης φρουρούμενος...
(Στη Θεσσαλονίκη ο Αβδούλ Χαμίτ θα μείνει ως τις παραμονές της Απελευθέρωσης της πόλης τον Οκτώβριο του 1912 και θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη με γερμανικό πλοίο μετά από φροντίδες των φιλότουρκων Γερμανών που δεν ήθελαν να πέσει ένας Οθωμανός σουλτάνος στα χέρια των Ελλήνων...)


(5.11.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου