ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ «ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ» ΤΟ 1944 ?
Στο εύλογο ερώτημα γιατί στην Αθήνα συνέβησαν τα αιματηρά «Δεκεμβριανά» του 1944-45 με τις γνωστές συνέπειες και παρόμοια γεγονότα δεν συνέβησαν την ίδια περίοδο και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία σαφής και αναμφισβήτητη απάντηση : γιατί τη Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσε και την διοικούσε από τις 30 Οκτωβρίου 1944 ο ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και όχι οι ΄Αγγλοι οι οποίοι ήλθαν στην πόλη αργότερα όταν πια δεν υπήρχε ίχνος Γερμανού στην πόλη και στην γύρω περιοχή. Και καθώς οι ΄Αγγλοι ήρθαν «δεύτεροι» δεν είχαν τη δυνατότητα να οργανώσουν και στη Θεσσαλονίκη παρόμοιους μηχανισμούς που οργάνωσαν στην Αθήνα όπου στην ουσία αυτοί κυβερνούσαν και όχι η κυβέρνηση Παπανδρέου. Επικράτησε τότε στην πόλη μία περίεργη «εκεχειρία» μεταξύ των δυνάμεων του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και των βρετανικών δυνάμεων της Ινδικής Μεραρχίας που έσπευσε να έλθει και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη χωρίς να λάβουν χώρα γεγονότα αιματοχυσίας πλην κάποιων εντάσεων που όμως δεν οδήγησαν σε συμπλοκές.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν αποδίδουν το γεγονός ότι δεν είχαμε αιματοκύλισμα και στη Θεσσαλονίκη όπως στην Αθήνα χάρη στη σώφρονα στάση του αποκαλούμενου «κόκκινου συνταγματάρχη» στρατηγού του ΕΛΑΣ Ευριπίδη Μπακιρτζή ο οποίος είχε από προηγούμενα καλές σχέσεις με τους ΄Αγγλους και είχε τιμηθεί από αυτούς κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με το βρετανικό παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών . Σημαντική φαίνεται ακόμα πως ήταν και η συνεισφορά του δημοσιογράφου Λεωνίδα Στρίγγου γραμματέα –τότε- του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, που εναντιώθηκε και αυτός στις εισηγήσεις να υπάρξει «χτύπημα αντιπερισπασμού» εναντίον των βρετανικών δυνάμεων που στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη . Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της Θεσσαλονίκης αδιαφόρησε ή απείχε από τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και στον Πειραιά κατά τον αιματηρό εκείνο μήνα του Δεκέμβρη του 1944. Κάθε άλλο μάλιστα …
(Στην εικόνα ο Σερραίος στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής (1895- 1947), ήρωας των εθνικών αγώνων 1912- 1913, 1917- 1918, 1922, και 1941- 1944)
(www.apapagianopoulos.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη ανάρτηση
Παλαιότερη Ανάρτηση
Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου