Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΜΝΗΜΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ ...




Αν η πόλη της Θεσσαλονίκης , που φέτος υποτίθεται πως γιορτάζει τα 100 χρόνια του Ελεύθερου βίου της , τιμούσε την ιστορία της και τους ανθρώπους που την ανέδειξαν και τους ανέδειξε, δεν θα περνούσε -φέτος τουλάχιστον- η σημερινή ημέρα με πλήρη απραγία απο αυτούς που ο λαός της πόλης επέλεξε να την υπηρετούν .

 Μία αναφορά στη μνήμη τους θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνεται αντί να ... κτίζουμε με χάρτινα νούφαρα τον Λευκό Πύργο στην πλατεία Αριστοτέλους . Και αναφέρουμε στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη του Θεάτρου Σωκράτη Καραντινό , πρώτου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας το 1961 , που έφυγε απο τη ζωή την 1η Ιουνίου 1979 αφήνοντας πίσω του το ΚΘΒΕ η ίδρυση αλλά και η οργάνωση του οποίου αποτέλεσε ανέκαθεν έναν διακαή πόθο της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας .

΄Οταν στις 3 Φεβρουαρίου 1961 ιδρύθηκε το Κρατικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη ανατέθηκε η Γενική Διεύθυνσή του στο γνωστό σκηνοθέτη και ως τότε διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου της Αθήνας Σωκράτη Καραντινό ενώ πρόεδρός του αναδείχθηκε ο πεζογράφος - δοκιμιογράφος και θεατρρικός συγγραφέας της λεγόμενης "γενιάς του ΄30" Γιώργος Θεοτοκάς .

΄Ηταν η είδηση - θυμάμαι - που χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση απο τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της πόλης , της Βόρειας Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της χώρας καθώς η ίδρυση του ΚΘΒΕ άνοιγε νέες δυνατότητες και προοπτικές στο χώρο . Και αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια με τον καλύτερο τρόπο...
(Σημ . Την ανάρτηση αφιερώνω στον καλό φίλο Γιώργο Χατζημιχάλη , που είχε τόσα προσφέρει στο ΚΘΒΕ και έφυγε απο τη ζωή απρόσμενα εδώ και λίγες μέρες)

΄Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ενεργεί παγίως η Αγγλία στην εξωτερική της πολιτική είναι ένα γεγονός που συνέβη σαν σήμερα στις 29 Μαϊου 1945 όταν η Ελλάδα , μετά τη συμφωνία Τσώρτσιλ - Στάλιν στη Μόσχα είχε ουσιαστικά καταστεί μετά τον Πόλεμο αγγλικό προτεκτοράτο. Καθώς προηγήθηκαν τα αιματηρά "Δεκεμβριανά" γεγονότα στην Αθήνα όπου μετείχαν ενεργά και στρατεύματα του Σκόμπι , οι ΄Αγγλοι φροντίζουν να κλιμακώσουν τα προβλήματα στη χώρα μας μεταφέροντας οι ίδιοι επειγόντως και με ειδικό αεροπλάνο της RAF στην Ελλάδα το κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη απο το ναζιστικό στρατόπεδο του Νταχάου όπου είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας .

 Ο Ζαχαριάδης αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αναλαμβάνει και τυπικά την ηγεσία του ΚΚΕ κατά την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του κόμματος στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου 1945 όπου και αποφασίστηκε μετά απο εισήγησή του η οργάνωση "Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας" σε αντιστάθμισμα της τρομοκρατικής δράσης που εκδηλώθηκε τότε εναντίον της Αριστεράς στην Ελλάδα . 

Σε λίγο θα ξεκινήσει κανονικά η προετοιμασία για τον αδελφοκτόνο Εμφύλιο όπου η Αγγλία - υποτίθεται - πως υπερασπίστηκε τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα υποδαυλίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση τις αντιθέσεις και τις αντιπαλότητες στην Ελλάδα .

΄Ομως παρά τις διακηρύξεις της η Αγγλία ήταν αυτή που για άγνωστους λόγους έσπευσει να φέρει -και μάλιστα με ειδικό αεροπλάνο της RAF- τον Ζαχαριάδη απο τη Γερμανία στην Ελλάδα ... Είναι μία πράξη της αγγλικής διπλωματίας η οποία δεν βρήκε ως σήμερα την ερμηνεία της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου