Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015


                                                  "ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ... ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ !..."
Τρεις μέρες μετά την είσοδό τους στην Αθήνα και την ανάρτηση στον ιστό της Ακρόπολης της ναζιστικής σημαίας με τη σβάστικα, οι Γερμανοί συγκροτούν δοσιλογική "κυβέρνηση" στην Ελλάδα με "πρωθυπουργό" τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου που παρέδωσε τη χώρα στους εισβολείς. Θλιβερής μνήμης η σημερινή ημέρα της 30ης Απριλίου 1941 για την Ελλάδα αλλά είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τι έγινε τότε ώστε να μην ξαναγίνουν ποτέ τα ίδια αν και ...οι Γερμανοί συνεχίζουν να είναι όπως τότε ..."φίλοι" μας.
Το σχετικό χρονικό αναφέρει:
30.04.1941 Η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ορκίζεται στα Παλιά ανάκτορα της Αθήνας,ενώπιον μόνο Γερμανών αξιωματούχων, η πρώτη κατοχική κυβέρνηση στην Ελλάδα (αυτοονομαζόμενη «Εθνική κυβέρνησις») με πρωθυπουργό τον αντιστράτηγο Γεώργιο Τσολάκογλου χωρίς την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου ο οποίος αρνήθηκε να την ορκίσει χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.
30.04.1941 Ο πρωθυπουργός της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης της Ελλάδας Γ. Τσολάκογλου απευθύνει το ακόλουθο ραδιοφωνικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό στην αρχή του οποίου αναφέρονταν τα ακόλουθα: «΄Ελληνες μαχηταί, Ελληνικέ Λαέ, Οι υπεύθυνοι της νέας Εθνικής συμφοράς έφυγαν από τας Αθήνας και εγκατέλειψαν το πάτριον έδαφος. Υπό την ασφαλή προστασίαν της θαλάσσης από τας επιθέσεις του αντιπάλου , απαιτούν από όλους μας να συνεχισθή ο αγών, το μάταιον του οποίου Σεις όλοι οι παραμείναντες επί του πατρίου εδάφους έχετε κατανοήσει. Η ΣΚΛΗΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΓΗΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΟΥ ΕΤΡΑΠΗ ΕΙΣ ΦΥΓΗΝ ΟΥΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ ΘΥΣΙΑΣ ΑΙ ΟΠΟΊΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ Ν΄ΑΝΑΛΑΒΩΜΕΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΘΕΝΑΡΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ν΄ΑΤΕΝΙΖΩΜΕΝ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΙΑ Ν΄ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΑΥΤΑ ΑΠΕΦΑΣΙΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΘ΄ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΘΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΩ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑΝ ΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ, ΗΤΙΣ ΘΑ ΕΞΑΣΚΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΝ ΕΠΙ ΜΟΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ….»
30.04.1941 Αλλά για να μην έχουν οι ΄Ελληνες την ψευδαίσθηση ότι θα έχουν δική τους κυβέρνηση οι Γερμανοί έσπευσαν να δείξουν ποιός θα κυβερνά την Ελλάδα από εκείνη τη μέρα .Μετά από πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών φον Ρίμπεντροπ, διορίζεται από τον Χίτλερ «πληρεξούσιος του Γ΄Ράιχ στην Ελλάδα» με έδρα την Αθήνα, ο δόκτορας Γκίντερ ΄Αλτενμπουργκ με αρμοδιότητα στα πολιτικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να προωθεί στις επαφές του με την «Εληνική Κυβέρνηση» σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντα της Γερμανίας
(Στην εικόνα ο στρατηγός Γ. Τσολάκογλου ενώ υπογράφει τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου