Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019




                                            6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1910 : ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ...

Σήμερα 6 Μαρτίου γιορτάζουμε μιά σημαντική επέτειο , την εξέγερση των δούλων στους τσιφλικάδες αγροτών της Θεσσαλίας και τα γεγονότα της ίδιας μέρας στο Κιλελέρ που έγινε σύμβολο του αγώνα των αγροτών για μια καλύτερη ζωή. Η καταγωγή μου είναι από την Καρδίτσα και τόσο ο πατέρας μου όσο και γέροντες συγγενείς μου που τα έζησαν μου τα διηγήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια όλα και οφείλω να κάνω μία σύντομη αναφορά ...
Το χρονικό της ημέρας αναφέρει:
06.03.1910 Εξέγερση του Κιλελέρ. Πραγματοποιείται στη Λάρισα παλλαϊκό- παναγροτικό συλλαλητήριο με συγκέντρωση των αγροτών της Θεσσαλίας οι οποίοι μετακινήθηκαν προς τα εκεί με κάθε μέσο για να συμμετάσχουν στην ειρηνική εκδήλωση. Όμως δημιουργήθηκαν επεισόδια όταν οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι στη γραμμή Βόλου - Λάρισας αρνήθηκαν να παραλάβουν αγρότες διαδηλωτές με αποτέλεσμα στο χωριό Κιλελέρ να ακολουθήσει μεγάλη ένταση κατά τη διέλευση του τρένου απ΄εκεί στο οποίο επέβαιναν και στρατιώτες κατευθυνόμενοι προς τη Λάρισα για να τηρήσουν εκεί την τάξη. Μετά από διαταγή οι στρατιώτες τότε άνοιξαν πυρ κατά των αγροτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αγρότες. Παρόμοια επεισόδια έγιναν με τον ίδιο τρόπο και στον επόμενο σταθμό «Τσουλάρ» επίσης με νεκρούς και τραυματίες ενώ οι συμπλοκές αγροτών και στρατού επεκτάθηκαν και στην πόλη της Λάρισας. Παρόμοια επεισόδια έλαβαν χώρα και στην Καρδίτσα με αποτέλεσμα το αγροτικό ζήτημα να προσλάβει μεγάλη οξύτητα στην χώρα. (Σημ. Στις 23.04.1910 με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας παραπέμπονται σε δίκη 25 αγρότες και αγρότισσες γιά τα αιματηρά γεγονότα του Κιλελέρ)
(Στην εικόνα οικογένεια τσιφλικάδων του χωριού Βάναρη της Καρδίτσας (σημερινή Μαραθιά) μπροστά στο κτίσμα της "επιστασίας" την περίοδο της εξέγερσης των αγροτών της Θεσσαλίας το 1910)


(06.03.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου