Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019



Μνήμη Θουκυδίδη Βαλεντή
΄Όταν το 1958 άρχισε να λειτουργεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. δεν είχε ούτε έναν αρχιτέκτονα καθηγητή. Σχέδιο μάλιστα –θυμάμαι- μας έκανε ένας καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής και το πρώτο θέμα που σχεδίασα ως φοιτητής Αρχιτεκτονικής ήταν … ένα παχνί για πρόβατα. Όλα βέβαια άλλαξαν στη συνέχεια όταν έγινε καθηγητής ο Νίκος Μουτσόπουλος (που τον χάσαμε πρόσφατα) και ο Φατούρος αμέσως στη συνέχεια, ο Τριανταφυλλίδης, ο Καραντινός και ο Βαλεντής που εργάστηκαν όλοι με πείσμα για να στηθεί παρά τις δυσκολίες η Σχολή και να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο.
Ο τελευταίος από τους παραπάνω, ο Θουκυδίδης Βαλεντής που μας δίδασκε τότε Κτιριολογία, ήταν ένας ήρεμος, σεμνός και καλοδιάθετος άνθρωπος αλλά και ένας από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα που σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο με καθηγητή μάλιστα τον περίφημο Γάλλο πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ ο οποίος –όπως είναι γνωστό- συνέταξε το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και σχεδίασε μάλιστα και πολλές πλατείες της σε ελάχιστους μήνες. Βέβαια εμείς τότε δεν είχαμε ιδέα αυτού του γεγονότος και χάσαμε την ευκαιρία να μάθουμε «από πρώτο χέρι» (που λένε) πως το κατάφερε αυτό ο Εμπράρ όταν εμείς 60 χρόνια από τότε θα θέλαμε όχι μήνες αλλά χρόνια για να το κάνουμε…
Τα γράφω αυτά γιατί σαν σήμερα στις 4 Απριλίου 1982 έφυγε απ΄τη ζωή ο δάσκαλος μας Θουκυδίδης Βαλεντής τον οποίο είναι χαρακτηριστικό πως δεν τον είδαμε ποτέ εκνευρισμένο και δύστροπο. Και ακόμα στον Βαλεντή έκανα και τη διπλωματική μου εργασία με θέμα ένα εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας όπου μου δόθηκε η ευκαιρία πέρα από τη «μοντέρνα αρχιτεκτονική» που ήταν τότε επίκαιρη, να μάθω πολλά γύρω από την εργασία, την παραγωγή, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους εργασίας… Αιωνία η μνήμη του και ο Θεός να τον έχει καλά …  
(Στη φωτογραφία ο Θουκυδίδης Βαλεντής , αρχιτέκτονας πιά, όταν έκανε μεταπτυχιακές αρχιτεκτονικές σπουδές στην Αγγλία)

(04.04.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου