Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020


                                        4.1.1943 : ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΒΑΝΩΦ

΄Ενα σημαντικό γεγονός συνέβη σαν σήμερα στις 4.1.1943 με την εκτέλεση από τους Ναζί στην Καισαριανή του Ελληνοπολωνού ήρωα της Αντίστασης Γεωργίου Ιβάνωφ κατοίκου της Θεσσαλονίκης και αθλητή του Γ.Σ. "ΗΡΑΚΛΗΣ". Το σχετικό χρονικό αναφέρει :
04.01.1943 Γεώργιος Ιβάνωφ. Εκτελείται από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Ελληνο-πολωνός πράκτορας και σαμποτέρ των Συμμάχων Γεώργιος Ιβάνωφ (Jerzy Iwanow- Szajnowitz)- με το ψευδώνυμο «΄Αθως» και με κωδικό «003Β», ύστερα από σύλληψη μετά από προδοσία και καταδικαστική ποινή εις θάνατον από γερμανικό στρατοδικείο της Αθήνας. Η δράση του Ιβάνωφ ως πράκτορα και σαμποτέρ των Συμμάχων υπήρξε συγκλονιστική. Στις 14 Μαρτίου 1942, ημέρα υπογραφής του κατοχικού δανείου μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, ανατίναξε το γερμανικό υποβρύχιο U-133 στο Σαρωνικό λίγο έξω από την Σαλαμίνα. Τον Μάιο του 1942 βύθισε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το ισπανικό ατμόπλοιο «San Isidore» που έκανε λαθρεμπόριο για λογαριασμό των Γερμανών, το οποίο στη συνέχεια επισκευάστηκε. Στις 3 Αυγούστου του 1942 τοποθέτησε μαγνητική νάρκη στο υποβρύχιο U-372 προκαλώντας ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταδυθεί. Έτσι βυθίστηκε εύκολα από τους Συμμάχους. Ανάμεσα στα πολλά σαμποτάζ που οργάνωσε σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, το πιο σημαντικό ήταν στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη (το οποίο μετά τον πόλεμο ονομάστηκε ΠΥΡΚΑΛ), όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε. Η δολιοφθορά προκάλεσε την πτώση 400-450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της οποίας οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν 2300 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Θεωρείται το μεγαλύτερο σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησε η δεύτερη σύλληψή του μετά από νέα προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 και αφού το ποσό της επικήρυξης είχε αυξηθεί στα 2 εκ. δραχμές.
Στις φωτογραφίες ο Γεώργιος Ιβάνωφ και το άγαλμά του που τοποθέτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Πολωνικές αρχές σε πάρκο της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.
(Σημ. Ο Γεώργιος Ιβάνωφ συνεργάστηκε με την αντιστασιακή οργάνωση «Ο.Α.Γ.» (Οργάνωση Αντίστασης Γένους)που ιδρύθηκε το 1941 από τον Ιωάννη Μπομποτίνο, τον Δημήτρη Γιαννάτο και τον Κώστα Γιαννάτο με αντικείμενο τη συλλογή και μετάδοση στρατιωτικών πληροφοριών από την Αθήνα στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ) και την πραγματοποίηση δολιοφθορών).


(04.01.2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου