Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ … "ΧΡΕΟΣΤΑΣΙΟ"


(Θεσσαλονίκη 16.4.2012)

Πέρασε το Πάσχα και σιγά – σιγά θα πρέπει να επιστρέψουμε στα … ίδια . ΄Αλλωστε μαζί με τις εκλογές πλησιάζει και ο Ιούνιος όπου θα αρχίσουν και πάλι οι ασκήσεις επί χάρτου για την … διάσωση της Ελληνικής οικονομίας με θύματα – όπως πάντα – τους οικονομικά αδύναμους ΄Ελληνες . 

Αυτό άλλωστε μας θυμίζει η σημερινή ημέρα αφού σαν σήμερα στις 16 Απριλίου 1932 , εδώ και 80 δηλαδή χρόνια , είχαν προηγηθεί καταστάσεις απολύτως ίδιες με αυτές που ζούμε σήμερα αλλά δυστυχώς δεν βάλαμε μυαλό παραμένοντες «πιστοί» στον εξωτερικό δανεισμό …

Στις 16 Απριλίου 1932 , λίγο μετά τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 , η κρίση – όπως ήταν επόμενο – έφτασε και στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και της κυβέρνησής του να περιορίσει τις συνέπειές της . 

Μετά τις δραματικές εξελίξεις της κρίσης στη Μ.Βρετανία , με την οποία η Ελλάδα είχε στενούς οικονομικούς δεσμούς , η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να εγκαταλείψει το «χρυσό κανόνα» στην οικονομία , με αποτέλεσμα η δραχμή – την οποία κάποιοι ενθυμούνται με νοσταλγία – να υποτιμηθεί κατά 55% .

 Η κυβέρνηση τότε , για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία της χώρας , αναστέλλει σαν σήμερα το 1932 την πληρωμή των χρεών προς τους ξένους πιστωτές κηρύσσοντας «χρεοστάσιο» κοινώς … χρεοκοπία . 

Περιόρισε τότε τις εισαγωγές , μείωσε τις δημόσιες δαπάνες και επανέφερε το φόρο επί της γεωργικής παραγωγής προκαλώντας μεγάλες διαμαρτυρίες στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις . Πρώτοι την πλήρωσαν οι αγρότες αφού δεν μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους πουθενά . 

Στη συνέχεια το εμπόριο και η βιομηχανία  υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα για να φτάσουν οι άνεργοι τους πρώτους μήνες του 1932 τις 237.000 και ο πληθωρισμός το 30% προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις και ταραχές στα αστικά – βιομηχανικά κέντρα της χώρας (Θεσσαλονίκη , Ξάνθη , Νάουσα κλπ) , τις οποίες ταραχές καλείται να διαλύσει ο στρατός …
Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά ; …                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου