Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΄΄Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ΄΄ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ




Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ


(θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ)


Μερικές σκέψεις για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και την πραγματική ιστορία του Μιχαήλ Θεοδόροβιτς  Κυριάκοβ


        Ο Ποντιακός και γενικά ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έχει μακρά και λαμπρή ιστορία και δικαιωματικά καταλαμβάνει μέγα τμήμα της Ελληνικής ιστοριογραφίας . Όμως η Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22 και ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού απ΄τις προγονικές του εστίες , οι συνεχείς δοκιμασίες και περιπέτειες των Μικρασιατών προσφύγων αλλά και οι σκληροί αγώνες για την επιβίωση , αποτέλεσαν ένα σύγχρονο ελληνικό έπος του οποίου το περιεχόμενο και οι διαστάσεις , για διάφορους λόγους και αιτίες , συνεχίζουν να αγνοούνται από τους ΄Ελληνες σήμερα .

Ακόμα λόγοι  που έχουν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση που ακολούθησε στη Σοβιετική ΄Ενωση και στην Ελλάδα κατά το Μεσοπόλεμο , την μετέπειτα περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και τον Ελληνικό Εμφύλιο που ακολούθησε τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο , αποτέλεσαν την αιτία οι ΄Ελληνες της Σοβιετικής ΄Ενωσης να αποκοπούν για πολλές δεκαετίες  από τη «Μητέρα πατρίδα» και να εμφανιστούν «παρόντες» στο ιστορικό προσκήνιο κατά τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν με την κατάρρευση της Σοβιετικής ΄Ενωσης .


       Την ιδέα συγγραφής ενός βιβλίου που θα περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο τη μεγάλη περιπέτεια του Ποντιακού Ελληνισμού στη Σοβιετική ΄Ενωση και την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των Ελληνοποντίων στην «Μητέρα πατρίδα» , όπως πάντα ονόμαζαν με νοσταλγία αλλά και με καμάρι την Ελλάδα , σχημάτισα κατά την θητεία μου ως Συμβούλου για θέματα Πολιτισμού στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 2003 όταν ήλθα σε επαφή με πολλούς ΄Ελληνες Ποντίους κυρίως από την Γεωργία , την Ουκρανία , το Αζερμπαϊτζάν , την Αρμενία και τη Ρωσία που αγωνιούσαν για το μέλλον τους .

 Προηγούμενα είχα πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στις χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού (Γιουγκοσλαβία , Βουλγαρία , Πολωνία , Τσεχοσλοβακία , Ουγγαρία και Ρωσία ) και είχα έλθει σε επαφή με ΄Ελληνες που ζούσαν εκεί από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εμφυλίου . 

  Καθοριστική για την απόφασή μου να προχωρήσω στη συγγραφή ενός βιβλίου γι΄αυτούς ήταν και η γνωριμία μου με μία οικογένεια Ελληνοποντίων που ήλθαν στην Ελλάδα από την Τιφλίδα στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 όταν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η ζωή τους εκεί . 

Τότε μου διηγήθηκαν την ιστορία ενός απλού Ελληνοπόντιου , με καταγωγή από την Τραπεζούντα του Πόντου , που με συγκλόνισε .
Επρόκειτο για τον Μιχαήλ Θεοδόροβιτς Κυριάκοβ  (Μιχαήλ Θεοδώρου Κυριακίδη) που γεννήθηκε στο Καρς το 1915 , έζησε όλη την Ρωσική Επανάσταση και τη συγκρότηση της Σοβιετικής ΄Ενωσης , αγωνίστηκε μαζί με τους άλλους Ποντίους για την επιβίωση στα βουνά του Καυκάσου  , αναδείχθηκε χάρη στις ικανότητές του σε υψηλά αξιώματα και πέθανε ακριβώς όταν κατέρρεε η Σοβιετική ΄Ενωση .

Θεώρησα τότε ότι με ιστό την ζωή του θα μπορούσα να περιγράψω το έπος των Ελλήνων του Πόντου στη Σοβιετική ΄Ενωση  και παράλληλα τις κύριες  ιστορικές φάσεις των γεγονότων από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία ως την «Περεστρόϊκα» του Γκορμπατσόφ  και την τελική κατάρρευση  της Σοβιετικής ΄Ενωσης  που ακολούθησε στη συνέχεια .

΄Αλλωστε τις φάσεις αυτές τις έζησε ο Ποντιακός Ελληνισμός όπως αποδεικνύεται μέσα από γνωστά και άγνωστα γεγονότα τα οποία οφείλει να γνωρίζει σήμερα ο σύγχρονος ΄Ελληνας …


          Στην συγγραφή του βιβλίου πολύτιμες ήταν οι διηγήσεις και τα ντοκουμέντα που προσφέρθηκαν με προθυμία από την κόρη και τους συγγενείς του Μιχαήλ Κυριάκοβ , ενός ΄Ελληνα του Πόντου που έζησε όλη του τη ζωή με τη νοσταλγία να γνωρίσει κάποτε την Ελλάδα , την πατρίδα των προγόνων του .
                                                                               
  Ένα ταξίδι μου , ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη , όταν ακόμη ήταν αισθητή η ατμόσφαιρα του προηγούμενου καθεστώτος , βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση πολλών πλευρών του όλου θέματος .
 Ακόμα η χρήση της απέραντης βιβλιογραφίας γύρω από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη  συγκρότηση της  ΕΣΣΔ , αποδείχθηκε απολύτως αναγκαία για την τεκμηρίωση των γεγονότων και καταστάσεων που αναφέρονται  στο βιβλίο με προσπάθεια να υπάρξει  αντικειμενική και πέραν κάθε πολιτικής σκοπιμότητας προσέγγιση των θεμάτων …


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου