Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ ...


΄Ελεγα να μην αναφερθώ στο γεγονός αλλά άλλαξα γνώμη γιατί διαπίστωσα πως δεν είναι καθόλου αστεία αυτά που ακούστηκαν πως ο Δήμος μας ετοιμάζεται να προσθέσει στις πινακίδες ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της ιστορικής μας πόλης Θεσσαλονίκης και τα ονόματα που είχαν δώσει οι Τούρκοι κατά την περίοδο της σκοτεινής τουρκοκρατίας .

 ΄Ενα γεγονός που δεν θα πρέπει να ξεχαστεί στη διαδικασία αυτή , που φαίνεται πως ξεκίνησε για να μπεί και η ιστορία των Τούρκων στην καθημερινή μας ζωή , πιστεύω πως πρέπει να είναι και η ... σφαγή των Προξένων της Γαλλίας και Γερμανίας Jules Moulin και Ερρίκου Abbot στη Θεσσαλονίκη έξω απο το Διοικητήριο σαν σήμερα στις 6 Μαϊου 1876 

. Δυτικά του Διοικητηρίουι , εκεί που υπήρχε και το "Σαατλή τζαμί" όπου εσφαγιάστηκαν οι Πρόξενοι απο τους φανατισμένους Τούρκους , υπάρχει μιά μικρή οδός με το όνομα "οδός Προξένων" .
 Κανείς όμως δεν ξέρει που αναφέρεται η οδός και πως εκεί έλαβε χώρα ένα απο τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα στην Ευρώπη του 19 ου αιώνα . Πιστεύω πως ο Δήμος , που τόσο επιθυμεί να μας θυμίζει και την τουρκική κατοχή ακόμα και το έτος που γιορτάζουμε την Απελευθέρωση απο τους Τούρκους , να φροντίσει να προστεθούν στην πινακίδα της οδού τα απαραίτητα στοιχεία για την ενημέρωση των δημοτών αναγράφοντας : " ΟΔΟΣ ΠΡΟΞΕΝΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣκαι ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ , ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟ 1876" 
 ... Αλλά και στον ιστορικό οικογενειακό τάφο της οικογένειας Abbot, που υπάρχει στον κεντρικό διάδρομο των Κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας θα έπρεπε να τοποθετηθεί μία ανάλογη μαρμάρινη στήλη ... (Σημ . Στο θέμα θα επανέλθουμε ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου