Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



                           
                           ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΌΤΣΗ …

Απέναντι από το Λευκό Πύργο προς το παραθαλάσσιο πεζοδρόμιο υπάρχει μία μαρμάρινη προτομή αφιερωμένη στη μνήμη του υποπλοίαρχου Νικόλαου Βότση ο οποίος με το παράτολμο κατόρθωμά του , σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1912, βύθισε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ- Μπουλέντ» προαναγγέλλοντας την Απελευθέρωση της πόλης και εμψυχώνοντας τον πληθυσμό της.
Να πως ο ίδιος σε αναφορά του περιγράφει το γεγονός:
«Απέπλευσα εκ Λιτοχώρου την πρωίαν και κατέπλευσα εις Σκάλαν Ελευθεροχωρίου, όπου παρέμεινα μέχρι 9ης εσπέρας, οπότε απέπλευσα δια την επίθεσιν.
Το Καραμπουρνού εφώτιζε συνεχώς την θάλασσαν δια των προβολέων του, αλλα διήλθον απαρατήρητος μεταξύ Καραβοφανάρου και Βαρδάρη. Κατόπιν έφθασα εις τον λιμένα της Θεσσαλονίκης και την 11 και 20’ διέκρινα άνευ αμφιβολίας το Τουρκικόν θωρηκτόν ανάπρωρον (εστραμμένον) προς τον πνέοντα Μέσην (Β.Α.) εις την δυτικήν άκραν του κυματοθραύστου.
Εις την αντίθετον δεξιάν άκραν (συνήθη τόπον αγκυροβολίας) υπήρχε Ρωσσικόν πολεμικόν υποθέτω και άλλα. Εχώρησα ήρεμα, πάντοτε απαρατήρητος, και κατηύθυνα την πρώραν εις το μέσον του Τουρκικού θωρηκτού. Εξεσφενδόνισα πρώτον την δεξιάν πρωραίαν τορπίλην την 11 και 35΄από αποστάσεως 150 μέτρων έστρεψα είτα ολίγον αριστερά προχωρών και εξεσφενδόνισα την αριστεράν ‘  ανεπόδισα τότε ολοταχώς όπως απομακρυνθώ της εκρήξεως…»
Λόγια μετρημένα και ξεκάθαρα όπως ομιλούν και γράφουν οι πραγματικοί ήρωες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου