Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

TΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ...

                                                        ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ..."ΡΟΥΣΦΕΤΙ"

Τα ρουσφέτια στην Ελλάδα υπήρχαν από ανέκαθεν ακόμα και κατά την περίοδο της Επανάστασης του ΄21. Να μιά χαρακτηριστική περίπτωση τεκμηριωμένη μάλιστα με επίσημο έγγραφο της εποχής:
Ο Γεώργιος Κουντουριώτης, πρόεδρος του "Εκτελεστικού" (της κυβέρνησης δηλαδή) το 1825 θέλησε να στείλει στους δικούς του στην ΄Υδρα μερικές "χονδροελιές" που άρεσαν πολύ για τη σαλάτα. Παρακάλεσε τότε κάποιον να το φροντίσει για να σπεύσει ο τότε υπουργός Οικονομίας Νικόλαος Πονηρόπουλος (sic) να βγάλει σχετική εντολή η οποία ανέφερε τα εξής:
"Προς το Επαρχείον Ναυπλίου
Ο εκλαμπρότατος πρόεδρος του Σ. Εκτελεστικού Σώματος μέλλει να στείλει αύριον εις τον ελαιώνα τινάς ανθρώπους δια να συνάξωσιν εκείθεν ολίγας χονδροελαίας.
Διατάττεται λοιπόν το Επαρχείον να επιτάξη τους εκεί φύλακας δια να αφήσωσιν ελευθέρους τους παρά του εκλαμπροτάτου αποστελλομένους να συλλέξωσιν ελαίας, όπου και όσας θελήσωσι, καθώς είναι διατεταγμένοι.
Τη 14 Σεπτεμβρίου 1825, εν Ναυπλίω
Ο υπουργός της Οικονομίας
Νικόλαος Πονηρόπουλος
Ο Γεν. Γραμματεύς
Νικ. Οικονόμου"

(΄Εχει συνεπώς "παρελθόν" το ροσφέτι στην Ελλάδα και δεν ξεριζώνεται εύκολα γιατί συνδέεται με την ίδια μας την παράδοση...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου