Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015


                                              ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ...

Σαν σήμερα , στις 18 Ιανουαρίου 1828, πέθανε στη Βιέννη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης που άφησε τα παλάτια των τσάρων της Ρωσίας για να ηγηθεί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων.
Η προσφορά του στον Αγώνα παρά την άσχημη κατάληξη των επιχειρήσεών του στη Μολδοβλαχία υπήρξε τεράστια. Αλλά ο μεγάλος ΄Ελληνας αγωνιστής και με το θάνατό του έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα που αγωνιζόταν για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία της. Και το μήνυμα αυτό ήταν από τη μιά η αγάπη του προς την Ελλάδα και από την άλλη οι συνθήκες της ακραίας φτώχειας στις οποίες ζούσε την τελευταία περίοδο της ζωής του...
Το σχετικό χρονικό αναφέρει:
19.01.1828 Πεθαίνει στη Βιέννη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας . Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Αυστριακούς και απελευθερώθηκε με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του στις 24.11.1827 για να πεθάνει δύο μήνες αργότερα . Τελευταία επιθυμία του μεγάλου ΄Ελληνα ήταν μετά το θάνατό του να απομακρυνθεί η καρδιά του από το σώμα και να σταλεί στην Ελλάδα υπέρ της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας της οποίας ουσιαστικά προσέφερε τα πάντα. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε από τον Γεώργιο Λασσάνη και τώρα η καρδιά του βρίσκεται στο Αμαλίειο ίδρυμα στην Αθήνα. Τα οστά του αργότερα μεταφέρθηκαν από την Αυστρία στην Ελλάδα και τοποθετήθηκαν στο ναό των Αγ. Ταξιαρχών στο Πεδίον του ΄Αρεως στην Αθήνα (1964)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου