Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

 
                                        ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ...
 
Των 12 Αποστόλων σήμερα και ένεκα και της ονομαστικής εορτής μου οφείλω να κάνω μία σύντομη έατω αναφορά σε ένα βυζαντινό μνημείο της Θεσσαλονίκης που συνδέεται με την "αγιοτόκο" πόλη μας και τη μακρά ιστορία της. Πρόκειται για το ναό των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται νότια της οδού Αγίου Δημητρίου σχεδόν σε επαφή με τα δυτικά τείχη της πόλης όπου υπήρχε η "Ληταία Πύλη"...
Είναι και αυτός ο ναός σταυροειδής μετά τρούλου της λεγόμενης "Μακεδονικής Σχολής" μιά και ο κεντρικός του τρούλος εδράζεται στο τετράγωνο που σχηματίζουν οι τέσσερις καμάρες σε σχήμα σταυρού. Στις τρεις άλλες πλευρές, εκτός του ιερού, σχηματίζεται ένα χαμηλωμένο κλίτος στις τέσσερις γωνίες του οποίου ανυψώνονται ισάριθμοι τρούλοι μικρότερου ύψους από αυτόν του κέντρου.
Το μνημείο, πέρα από την ιδιαίτερη αισθητική μορφολογία που συνθέτουν οι όγκοι του και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία , διακρίνεται γιά την πολύ ενδιαφέρουσα και περίτεχνη τοιχοποιία του. Προπαντός στο ανατολικό τμήμα του (ιερό) σχηματίζονται υπέροχα διακοσμητικά σχήματα, μαίανδροι και οδοντωτές ταινίες που αποδεικνύουν οικοδομική τέχνη πολύ υψηλού επιπέδου. Στο γύρω χώρο ακόμα σώζεται τμήμα από ένα αρχαίο πρόπυλο και μιά κτιστή υδατοδεξαμενη (κινστέρνα) στα βορειοδυτικά που πείθουν πως ο ναός υπήρξε καθολικό μοναστηριού
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά άριστης τεχνης της εποχής των Παλαιολόγων (14ος αιώνας) που αποκαλύφθηκαν μόλις το 1940 κατά τη διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών. Και εδώ οι τοίχοι είχαν επιχριστεί με κονίαμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όταν ο ναός μετατράπηκε από τους Τούρκους σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) με το όνομα "Σοούκ- Σου τζαμί".
Από μονόγραμμα του Πατριάρχη Νίφωνα που έχει χαραχθεί στους κίονες του νάρθηκα και από μιά επιγραφή χαραγμένη στο ανώφλι της νότιας εισόδου στο ναό προκύπτει ότι ο ναός είναι του 14ου αιώνα και κτίστηκε ανάμεσα στα χρόνια 1312 και 1315.
Αυτά και με τις ευχές μου σε όλους τους Απόστολους που γιορτάζουν σήμερα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου