Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016


                                                    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ
                            Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η σημερινή μέρα είναι μιά επέτειος που δεν έπρεπε να περάσει εν πλήρει σιωπή καθώς σήμερα συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δημοτικιστή δασκάλου- παιδαγωγού Αλέξανδρου Δελμούζου (1880- 1956) που αφιέρωσε τη ζωή του στην επίλυση του γλωσσικού ζητήματος στη χώρα μας και αγωνίστηκε δεκαετίες ολόκληρες γιά την ανανέωση της Ελληνικής Παιδείας.
Ο Δελμούζος συνδέθηκε στενά με τη Θεσσαλονίκη καθώς από ΄δω ξεκίνησε η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση επί βενιζελικής εποχής από τη γνωστή "τριάδα" των Μεγάλων μεταρρυθμιστών Δημ. Γληνός- Μαν. Τριανταφυλλίδης- Αλεξ. Δελμούζος η οποία και επεξεργάστηκε τον πρώτο νόμο που θέσπισε τη δημοτική γλώσσα στα δημοτικά σχολεία το 1917.Ο Δελμούζος είχε επίσης σημαντικό ρόλο στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση των ετών 1928- 1932 η οποία και πάλι ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και ειδικά από τη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της οποίας καθηγητής της Παιδαγωγικής ήταν και πάλι ο Αλέξανδρος Δελμούζος ενώ στο πανεπιστήμιο δίδασκε εκείνα τα χρόνια και ο μεγάλος γλωσσολόγος- καθηγητής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.
Πέρα όμως απ΄όλα αυτά ο Αλέξανδρος Δελμούζος συνδέθηκε στενά με τη Θεσσαλονίκη κυρίως ένεκα του ότι ήταν αυτός που ίδρυσε το γνωστό "Πειραματικό Σχολείο" από το οποίο πέρασαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς ως σήμερα ...

(Σημ. Θα περιμέναμε μιά και ο Δελμούζος υπήρξε πιστός δημοτικιστής και δάσκαλος να δείξει πως τον τιμά η δήθεν"Αριστερή" κυβέρνησή μας αλλά δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Και αυτό γιατί μοναδικό έργο και φροντίδα της είναι πως θα μαζέψει λεφτά γιά να ταϊσει τους τοκογλύφους δανειστές που ρυθμίζουν καθώς φαίνεται τα πάντα στην Ελλάδα ακόμα και στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου