Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017



                     ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ..."ΣΩΤΗΡΑΚΙ" ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Σήμερα γιορτή του Σωτήρος γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη ένας μικρός ναός που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καμάρας επί της οδού Εγνατίας αλλά από το μικρό μέγεθός του και από το γεγονός ότι η στάθμη της μικρής αυλής του είναι υποβιβασμένη σε σχέση με τον γύρω χώρο, δεν γίνεται σχεδόν αντιληπτή η παρουσία του. Και όμως είναι βυζαντινό μνημείο του 14ου αιώνα κατά τον οποίο αιώνα η τέχνη της ναοδομίας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον περίτεχνο και μεγάλο γιά το μέγεθός του τρούλο με πολλά κοινά στοιχεία με τους τρούλους των άλλων βυζαντινών ναών της εποχής του στη Θεσσαλονίκη.
Η άποψη που επικρατεί σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου είναι ότι αποτελεί κτίσμα του πρώτου μισού του 14ου αιώνα δηλαδή της εποχής των Παλαιολόγων. Μάλιστα φαίνεται πως υπήρξε ναϊδριο ενός μεγάλου μοναστηριού με το όνομα "Μονή του κυρ Ιωήλ" που υπήρχε στην περιοχή ως τον 16ο αιώνα.
Λόγω του μεγέθους του οι παλιοί Θεσσαλονικείς ονόμαζαν το ναό" Σωτηράκι" (μικρός Σωτήρας) και τον γιόρταζαν τέτοια μέρα κάθε χρόνο. Ευκαιρία να τον γνωρίσουμε...
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου