Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017


                 ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Στις 30 Οκτωβρίου 1944 έφυγαν και οι τελευταίοι Γερμανοί από τη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι της άλλης μέρας ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ εισέρχονται στην πόλη με επικεφαλής δύο γνωστά πρόσωπα απο την Αντίσταση: τον στρατηγό Ευριπίδη Μπακιρτζή και τον Μάρκο Βαφειάδη γιά να ακολουθήσει δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση γιά τους νεκρούς του αγώνα στο ναό της Αγίας Σοφίας χοροστατούντος του μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ελληνικών αρχών στην πόλη και η απομάκρυνση του διορισμένου απ΄τους Γερμανούς δημάρχου Θεσσαλονίκης Γεωργίου Σερεμέτη.Τη δημοτική αρχή ανέλαβε "Επιτροπή πόλης" με επικεφαλής τον καθηγητή πανεπιστημίου Δημήτριο Καββάδα ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του ως τις 22 Νοεμβρίου, οπότε στη θέση του τοποθετήθηκε πρόεδρος της Επιτροπής ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Καραμαούνας.
΄Αμεση υποχρέωση και καθήκον της νέας δημοτικής αρχής ήταν ο επισιτισμός του πληθυσμού, η περίθαλψη των ομήρων του στρατοπέδου "Παύλος Μελάς", η ιατρική περίθαλψη των κατοίκων, η επαναλειτουργία των συγκοινωνιών και η Κοινωνική Πρόνοια.
Προσωρινός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας ανέλαβε ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής ο οποίος παρέμεινε στη θέση του ως τις 15 Νοεμβρίου 1944 οπότε έρχεται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ο διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση νέος Γενικός Διοικητής Γεώργιος Μόδης μαζί με τον Στρατιωτικό Διοικητή συνταγματάρχη Χρήστο Αβραμίδη- Ραδανλή.
Λίγες μέρες μετά και ενώ είχε οργανωθεί πλήρως η διοίκηση στην πόλη απο τον ΕΛΑΣ, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΄Αγγλων με βάση το Σχέδιο "Mana" του συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Η παρουσία των ΄Αγγλων στην πόλη προκάλεσε κάποια επεισόδια καθώς οι ΄Αγγλοι ήθελαν να απομακρυνθούν τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ από τους στρατώνες του Γ΄Σώματος Στρατού και να εγκατασταθούν εκεί τα αγγλικά στρατεύματα.. Το αίτημά τους απορρίφθηκε αλλά τους παραχωρήθηκαν οι στρατώνες στο Μικρό Καραμπουρνάκι με τον όρο να μην κυκλοφορούν στην πόλη...
Αυτή ήταν η εικόνα της πόλης ως τα "Δεκεμβριανά" γεγονότα της Αθήνας αντίστοιχα των οποίων δεν συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη χάρη στη σωφροσύνη και ικανότητα του στρατηγού Ευριπίδη Μπακιρτζή προσωρινού Γενικού Διοικητή Μακεδονίας ...


(2.11.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου