Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΛΛΑΡΗ

Ελάχιστοι δυστυχώς γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη στις 17 και 18 Ιουνίου 1913 στη Θεσσαλονίκη όταν ο στρατηγός Κωνσταντίνος Καλλάρης , στρατιωτικός διοικητής τότε της Θεσσαλονίκης , μετά απο τελεσίγραφο διάρκειας μόλις μιάς ώρας απομάκρυνε τους Βούλγαρους απο την πόλη οι οποίοι σκόπευαν να εκδιώξουν την ελληνική διοίκηση και τον ελληνικό στρατό και να την καταλάβουν με δόλιο τρόπο . 

Το πληροφορήθηκε αυτό ο γενναίος στρατηγός και μετά απο συννενόηση με τον Βενιζέλο τους έταξε στις 17 Ιουνίου 1913 ώρα 5 το απόγευμα προθεσμία μιάς ώρας να εργκαταλείψουν την πόλη . 
 Και μόλις παρήλθε άπραγος η προθεσμία οι Κρήτες χωροφύλακες άρχισαν να βάλλουν με τηλεβόλα κα;τά των οχυρωμένων θέσεων των Βουλγάρων στην πόλη . 

Ακολούθησαν κανονικές συμπλοκές και στις 6 το πρωί της επόμενης μέρας οι Βούλγαροι παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν εκτός πόλης .

 Πολλές απο τις λεπτομέρειες απο τα γεγονότα αυτά είχα τη μοναδική ευκαιρία να μάθω απο την κόρη του στρατηγού Καλλάρη Χρυσηίδα Καλλάρη η οποία προσέφερε πολύτιμα ντοκουμέντα του πατέρα της στην πόλη της Θεσσαλονίκης , στην πόλη η οποία ουσιαστικά απελευθερώθηκε χάρη στη σωτήρια επέμβαση του πατέρα της. 

 Η γνωστή δημοσιογράφος κα Νατάσα Μποζίνη που γνώριζε την κυρία Χρ . Καλλάρη , έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζετε , μετά απο προσωπική εργασία ετών , πολλές πληροφορίες απο τη ζωή και δράση του στρατηγού Κ.Καλλάρη και οργάνωσε ένα ολόκληρο αρχείο , το ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ, ( http://arxiokallari.blogspot.com/)τμήμα του οποίου εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,ενώ προετοιμάζεται και μια σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ, όπου για πρώτη φορά θα δημοσιοποιηθούν ιστορικά ντοκουμέντα και οπτικοακουστικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου