Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944 : ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ … 
Το 1944 , και ιδιαίτερα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ στις 20.7.1944 , οι Γερμανοί κατακτητές και οι συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες γίνονται περισσότερο βάρβαροι κατά των κατοίκων της Θεσσαλονίκης όπου η Εθνική Αντίσταση είχε φουντώσει . Και επειδή δεν μπορούσαν να πλήξουν τα ένοπλα αντάρτικα τμήματα άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως άοπλους και αδύναμους πολίτες.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 , ημέρα Σάββατο , μία διμοιρία ανταρτών του ΕΛΑΣ στήνει ενέδρα σε ένα όχημα του γερμανικού στρατού στο ρωμαϊκό υδραγωγείο έξω από την κοινότητα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.
Χορτιάτης
Παρεκκλήσι στο χώρο του μαρτυρίου όπου βρισκόταν ο φούρνος Γκουραμάνη
 Στη σύντομη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκε ένας Γερμανός αξιωματικός ενώ ένας Γερμανός στρατιώτης τραυματισμένος κατόρθωσε να δι
αφύγει και να φτάσει στο Ασβεστοχώρι όπου και ενημέρωσε τους Γερμανούς για το συμβάν .
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας φτάνει αιφνιδιαστικά στο Χορτιάτη μία γερμανική φάλαγγα με επικεφαλής τον αιμοδιψή λοχία των «SS» Φριτς Σούμπερτ και τον «καπετάνιο» των «Σουμπερτέων» ταγματασφαλιτών Γ. Καπετανάκη με ένα λόχο ένοπλων ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας .
 Οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους ορμούν στο χωριό και με φωνές , απειλές και βιαιοπραγίες αναγκάζουν τους κατοίκους –άνδρες , γυναίκες αλλά και γέροντες , παιδιά και μάνες με βρέφη στην αγκαλιά – να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού , ενώ οι ταγματασφαλίτες αναπτύχθηκαν στις παρυφές του χωριού και σκότωναν επιτόπου όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν .

Χορτιάτης
Κοινοταφείο-Οστεοφυλάκειο καέντων από Γερμανούς 2-9-1944 οικία Νταμπούδη
Στη συνέχεια ο αιμοδιψής Σούμπερτ διατάζει τον πλήρη αφανισμό του χωριού και των κατοίκων του . Οι κάτοικοι του χωριού χωρίζονται σε δύο ομάδες και οδηγούνται βίαια στους φούρνους των οικογενειών Ε . Ντακούδη και Α. Γκουραμάνη , όπου και καίγονται ζωντανοί με τη χρήση φλογοβόλων και εμπρηστικής σκόνης . Παράλληλα το χωριό αφού πρώτα λεηλατείται καίγεται απ΄άκρου εις άκρον .
Απολογισμός 147 αθώοι πολίτες (άνδρες , γυναίκες , παιδιά και γέροντες ) κάηκαν ζωντανοί ή εκτελέστηκαν , 300 κατεστραμμένα σπίτια και ανάμεσά τους και αυτό το κοινοτικό καφενείο και το ξενοδοχείο του χωριού .
Το έγκλημα αυτό των Γερμανών φασιστών κατακτητών , ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα του πολέμου σε ολόκληρη την Ευρώπη , που αποδεικνύει και το μίσος των Γερμανών κατακτητών προς τους ΄Ελληνες , παρέμεινε ως τώρα ατιμώρητο με τους δράστες να αρνούνται μάλιστα την ενοχή τους . 
Η πόλη της Θεσσαλονίκης , που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια του Ελεύθερου βίου της , καταθέτει σήμερα εξ ονόματος του δημοκρατικού λαού της ένα στεφάνι με λουλούδια στα θύματα του φασισμού και ναζισμού και βροντοφωνάζει :
ΟΧΙ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ! … ΕΞΩ ΟΙ ΝΕΟ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠ΄ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! …ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ! …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου