Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955 : ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ … (Παράκληση να διαβαστεί ολόκληρο)

Το «πογκρόμ» του τουρκικού όχλου εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης συνεχίστηκε τα μεσάνυχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 με την ίδια μανία και πάθος καταστρέφοντας καθετί ελληνικό με βιαιότητες και διαπομπεύσεις ιερέων , ξυλοδαρμούς γερόντων , παιδιών και γυναικών ενώ ένας 90χρονος ιερέας , ο παπα-Χρύσανθος Μαντάς της Μονής Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλή) κάηκε από τους αφινιασμένους Τούρκους ζωντανός .
 Ανυπολόγιστες όμως ήταν οι καταστροφές και στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο , στη Μεγάλη του Γένους Σχολή καθώς και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
 Οι τουρκικοί βανδαλισμοί και βαρβαρότητες επεκτάθηκαν με τα ίδια θλιβερά αποτελέσματα και στις πανέμορφες περιοχές των ελληνικών προαστίων της Προποντίδας και των Πριγκιποννήσων στα πλαίσια πλήρους εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου εξόντωσης και αφανισμού όλων των Ελλήνων της Πόλης .
Παρόμοιες όμως ήταν οι καταστροφές και οι λεηλασίες και στη Σμύρνη όπου εκείνες τις μέρες είχε ανοίξει μάλιστα τις πύλες της και η Διεθνής ΄Εκθεση της Σμύρνης στην οποία μετείχε επίσημα και η Ελλάδα . Πρώτα οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το ελληνικό περίπτερο στην ΄Εκθεση καμματιάζοντας επιδεικτικά και προκλητικά την ελληνική σημαία που υπήρχε αναρτημένη σ΄αυτό . 
Στη συνέχεια πυρπόλησαν το ναό της Αγίας Φωτεινής και πέταξαν τον επιτάφιο στο δρόμο . 
 
Αμέσως μετά ο τουρκικός όχλος επιτέθηκε κατά του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης και λεηλάτησε αγρίως τα σπίτια των Ελλήνων αξιωματικών και των οικογενειών τους που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στην πόλη. 
Αργά το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου 1955 και ύστερα από πολλές ώρες ανενόχλητης δράσης του οργανωμένου τουρκικού όχλου , η κυβέρνηση Μεντερές κήρυξε … στρατιωτικό νόμο και εμφανίστηκαν στους τόπους των γεγονότων στρατιωτικά τμήματα δήθεν για να επιβάλουν την τάξη . ΄Ηταν όμως προφανώς αργά . 
Η καταστροφή είχες πλήρως ολοκληρωθεί με τα εξής δεδομένα :Λεηλατήθηκαν 4.340 ελληνικά καταστήματα , καταστράφηκαν 2.600 ελληνικά σπίτια , λεηλατήθηκαν ή παραδόθηκαν στις φλόγες 71 εκκλησίες και παρεκκλήσια , καταστράφηκαν ολοσχερώς 26 ελληνικά σχολεία , καταστράφηκαν 110 ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία όπως και 21 ελληνικά εργοστάσια και 27 ελληνικά φαρμακεία .
 Και παρότι –όπως προέκυψε δόθηκαν εντολές να μη χυθεί αίμα – τρείς τουλάχιστον ΄Ελληνες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σοβαρά από τον τουρκικό όχλο …

( Στην περιοχή του Πέραν , όπου βρίσκονταν τα κατεστραμμένα πια καταστήματα των Ελλήνων , βρέθηκαν τις επόμενες μέρες σωροί ολόκληροι από παλιά ρυπαρά και μεταχειρισμένα υποδήματα και αρχικά το φαινόμενο αποτέλεσε μυστήριο άλυτο 
 Γρήγορα όμως διαπιστώθηκε πως ήταν τα παπούτσια των Τούρκων τραμπούκων που λίγο προηγούμενα κατέστρεψαν τα πάντα φροντίζοντας όμως προηγούμενα να αλλάξουν τα παπούτσια τους με καινούργια από τις βιτρίνες των ελληνικών καταστημάτων …)
Τα «Σεπτεμβριανά» γεγονότα συντάραξαν φυσικά την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο και η Τουρκία , με την πάγια κουτοπονηριά που την διακρίνει , έσπευσε να κάνει λόγο για δράση … κομμουνιστών οι οποίοι ελάμβανον δήθεν οδηγίες από ξένα «κέντρα» . 
 Με την παρέμβαση ακόμα των ΗΠΑ , που νοιάζονταν αποκλειστικά να μην υποστεί συνέπειες από τα γεγονότα η Ατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ , υποχρεώθηκε απλά η Τουρκία να εκφράσει επίσημα προς την Ελλάδα μία τυπική «συγνώμη» και ένας λόχος Τούρκων στρατιωτών απέδωσε κάποια μέρα τιμές στην ελληνική σημαία στη Σμύρνη σε μία τελετή ασήμαντης σημασίας και επισημότητας … 
Ουδεμία αποζημίωση δόθηκε ποτέ στους πληγέντες ομογενείς μας παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής ηγεσίας , ούτε έλαβε χώρα κάποια αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν οι ΄Ελληνες .
 Ο στόχος άλλωστε , που ήταν να πληγεί ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης και να καταστραφεί το εμπόριο μεγάλο μέρος του οποίου βρισκόταν στα χέρια των δραστήριων Ρωμιών της Πόλης , είχε απολύτως επιτευχθεί …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου