Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

3 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ 60 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι Γερμανοί κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα στα χρόνια 1941-1944 απέφευγαν να αντιμετωπίσουν απ΄ευθείας σε μάχες τα ένοπλα αντάρτικα τμήματα της Εθνικής Αντίστασης και κατέφευγαν σε βάρβαρα αντίποινα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού ή εκτελώντας ΄Ελληνες αγωνιστές που κρατούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες στις φυλακές και τα στρατόπεδα ομήρων και μελλοθανάτων.


Στις 23 Φεβρουαρίου 1944 Ελασίτες αντάρτες του μηχανικού του Νότιου Ολύμπου, με επικεφαλής τον Αντώνη Βρατσάνο , υπονομεύουν τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης- Αθηνών στη γαλαρία των Τεμπών και ανατινάζουν την υπ΄αριθ. 53 ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία η οποία μετέφερε πολλούς Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες.

Τα περισσότερα βαγόνια καταστράφηκαν ενώ ακολούθησε μάχη κατά την οποία οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες . ΄Ηταν μία επιχείρηση που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής .
 Μάλιστα η Μόσχα , το Λονδίνο και το Κάϊρο αφιέρωσαν στο γεγονός πολλές επαινετικές εκπομπές τους τονίζοντας και την ιδιαίτερη σημασία του την περίοδο αυτή της σύμπτυξης των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα .

Οι Γερμανοί κατακτητές απάντησαν για μια ακόμα φορά στο γεγονός με αντίποινα και σαν σήμερα , στις 3 Μαρτίου 1944, εκτελούν στον Γαλλικό ποταμό έξω από τη Θεσσαλονίκη, 60 ΄Ελληνες όμηρους που κρατούσαν στο φοβερό στρατόπεδο μελλοθανάτων «Παύλος Μελάς»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου