Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

3 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957 : ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


Είναι γνωστό πως ο Ελληνικός Κυπριακός λαός έδωσε σκληρούς αγώνες για την Ελευθερία και Ανεξαρτησία του μαχόμενος με αυταπάρνηση και ηρωισμό κατά των ΄Αγγλων αποικιοκρατών οι οποίοι ενώ παραχώρησαν αυτοδιάθεση στους λαούς των πρώην αποικιών τους συνέχιζαν να το αρνούνται αυτό με πείσμα για τους Κυπρίους.


΄Ενας από τους γνωστούς Κύπριους αγωνιστές του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου εναντίον των ΄ Αγγλων στην περίοδο 1955-1959 ήταν και ο Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) , υπαρχηγός της ΕΟΚΑ ,γνωστός και με τα ψευδώνυμα «Ζήδρος» και «Σταυραετός του Μαχαιρά», ο οποίος έχασε τη ζωή του μαχόμενος κατά των ΄Αγγλων αποικιοκρατών, σαν σήμερα στις 3 Μαρτίου 1957, σε μάχη κοντά στο μοναστήρι του Μαχαιρά στην Κύπρο.

Τη μέρα αυτή , μετά από προδοσία, οι ΄Αγγλοι, αφού πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του, τον περικύκλωσαν με μεγάλη στρατιωτική δύναμη ενισχυμένη με μηχανοκίνητα και ελικόπτερα, και μετά από πολύωρη , σκληρή αλλά άνιση μάχη κατόρθωσαν να τον εξουδετερώσουν ρίχνοντας βενζίνη στο κρησφύγετό του όπου και τον έκαψαν ζωντανό.
Ο ηρωικός θάνατος του Κύπριου αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου συγκίνησε την Κύπρο , την Ελλάδα και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και πολλοί ήταν οι γνωστοί ποιητές που αφιέρωσαν ποιήματά τους σ΄αυτόν . Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Ρίτσος που έγραψε ένα υπέροχο ποίημα όπου εμφανίζεται ο Αυξεντίου στο κρησφύγετό του να αποχαιρετά τη μάνα του αποφασισμένος να θυσιαστεί για την Κύπρο. Ένα απόσπασμα αυτού του ποιήματος με τίτλο «Ο Αποχαιρετισμός» αναφέρει και τα εξής:

«ΑΝΤΕ, γριά μάνα, μην αρχίσεις τώρα τις κλάψες.Όχι ;/ ΄Ετσι σε θέλω Ρωμιά. Σου παίρνω, λες τη ζωή σου;/ Σου αφήνω την περφάνεια σου.Δε θα σε ιδεί ο εχτρός καμπουριασμένη./ Το ξέρω θα πείς: «Είμαι πέρφανη για το γιό μου - κάλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη/ παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου». ΄Ετσι. Γειά σου μάνα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου