Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΤΟ 1821 …


Μία ιστορία από τον Αγώνα των Ελλήνων το 1821 , δυστυχώς όχι και τόσο γνωστή παρόλο που δείχνει και αποδεικνύει πολλά, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και νομίζω το ίδιο θα ισχύσει και για σας και γι΄αυτό την αναφέρω:

Στη διήμερη μάχη στα Βέρβενα της Αρκαδίας (20-21 Μαίου 1821) μαζί με τους άλλους πολεμιστές πολέμησε τους Τούρκους και ένας παπάς, ο παπα-Πολυζώης Κουτουμάνος από τη Σίτσοβα Μεσσηνίας .Αργότερα , το 1825, ο αγνός αυτός αγωνιστής έστειλε ένα γράμμα στο τότε «Υπουργείο της Θρησκείας» ζητώντας να μάθει αν μετά από τη συμμετοχή του στη μάχη όπου «ιδίοις χερσίν εφόνευσε Τούρκους» είχε το δικαίωμα να λειτουργήσει σε ναό . Γράφει ο παπα-Πολυζώης στο γράμμα του :
«Διά ταπεινής αναφοράς, αναφέρομαι προς αυτό το έξοχον Υπουργείον.
Ευρεθείς εις Βέρβενα εν καιρώ οπού οι εχθροί εισόδευσαν και εδιάλυσαν το στρατόπεδον, εκλείσθηκα μέσα εις τον πύργον ομού με άλλους δώδεκα στρατιώτας και εκεί έφθασα καγώ ως κλεισμένος, να θανατώσω Τούρκους, επάνω εις τον πόλεμον.


 Ως ιερεύς, εις το εξής πλέον δεν ετόλμησα να λειτουργήσω. Επειδή όμως και άλλοι με λέγουν πως δεν βλάπτομαι εκ τούτου, άλλοι δε ότι βλάπτομαι, εγώ ερωτώ το έξοχον Υπουργείον τούτο, και αν οι θείοι και ιεροί κανόνες μοί εμποδίζουν, να μοι το δώση εγγράφως να απέχω εις το να υπηρετώ των θείων Μυστηρίων. ΄Όχι και δεν εμποδίζομαι, πάλιν, παρακαλώ θερμώς δια να μοί το δώση εγγράφως.
Μένω με όλον το ανήκον σέβας
Τη 1 Δεκεμβρίου 1825
εν Ναυπλίω
ο ταπεινός δούλος σας παπα-Πολυζώης Κουτουμάνος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου