Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

H "ΔΗΜΟΤΙΚΗ" ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1976 : Η «δημοτική» επίσημη γλώσσα του κράτους …

Σαν σήμερα , στις 8 Απριλίου 1976, ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της γενικής Εκπαιδεύσεως και καθίσταται Νόμος του κράτους με αριθμό 309/1976. Με το νόμο αυτό , έπειτα από εισήγηση του τότε υπουργού Παιδείας Γ.Ράλλη, ορίζεται η Νεοελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας στην Ελλάδα και ως γλώσσα των διδακτικών βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της Γενικής Εκπαίδευσης.
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του : «Καθαρεύουσα και δημοτική είναι γνήσια τέκνα της Αρχαίας Ελληνικής. Η καθαρεύουσα, όμως, σαν πρωτότοκη, απεβίωσε. Και σήμερα, με το νομοσχέδιο, υπογράφουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της».
Είναι άξιο αναφοράς πως όταν πήρε το λόγο ο εισηγητής του Κέντρου εκπαιδευτικός και φιλόσοφος Ευάγγελος Παπανούτσος , ένας από τους τελευταίους «δημοτικιστές» στην ιστορία της γλώσσας μας, ολόκληρη η Βουλή τον παρακολούθησε με φανερό σεβασμό και έντονο ενδιαφέρον, ενώ το τέλος της ομιλίας του καλύφθηκε με θερμά χειροκροτήματα απ΄όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Η ψήφιση του νόμου 309/1976 δεν προέκυψε ξαφνικά και τυχαία, αφού το θέμα είχε μακρά προϊστορία και πολλές και ενδιαφέρουσες φάσεις σκληρών αγώνων, με βαρύτατο μάλιστα τίμημα για σημαντικούς ανθρώπους που αγωνίστηκαν με πάθος για την επίλυση του προβλήματος αντιμετωπίζοντας συχνά σκοταδιστικές αντιδράσεις και δόλιες και παρακμιακές συμπεριφορές από το χώρο των εκάστοτε κρατούντων. Στον αγώνα αυτό η Θεσσαλονίκη με το Πανεπιστήμιό της και τους πρωτοπόρους δασκάλους-μεταρρυθμιστές, έχει να επιδείξει μέγα έργο και προσφορά καθώς αποτέλεσε το «κέντρο» του «δημοτικισμού» για ολόκληρη την Ελλάδα (Γληνός, Τριανταφυλλίδης, Δελμούζος, Κουντουράς, Κάστανος, Κακριδής, Πελεκίδης, Κυριακίδης, Σιγάλας, Θεοδωρίδης, Χαριτωνίδης, Αποστολάκης , Ρωμαίος , Ιμβριώτης,  Τσούντας , Θεοδωρακόπουλος , Κριαράς κ.ά.). ΄Ενας μάλιστα από τους κύριους συμβούλους και συνεργάτες του τότε υπουργού Παιδείας Γ. Ράλλη που έφερε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Κριαράς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1950 …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου