Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

H ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 1932

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1932 : ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ  ΓΕΓΟΝΟΣ
«Η Μις Δανία και …ημείς Δάνειον»

΄Ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός  συνέβη σαν σήμερα στην Ελλάδα  προ 81 ετών καθώς και τότε όπως και τώρα η χώρα μας και ο λαός μας ζουν δύσκολες καταστάσεις με το παρόν και το μέλλον να είναι πλέον οδυνηρά και απαισιόδοξα από τότε…
Σαν σήμερα , στις 18 Απριλίου 1932, η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου κηρύσσει προσωρινό χρεοστάσιο , κοινώς χρεοκοπεί , αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 έφτασε πια με καθυστέρηση δύο ετών στα τέλη του 1931 και στην Ελλάδα όπως άλλωστε αναμενόταν παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Βενιζέλου να περιορίσει τις επιπτώσεις της στη χώρα. Η Ελλάδα στο μεταξύ αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει το «χρυσό κανόνα» αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να υποτιμηθεί η δραχμή κατά 55% αναγκάζοντας την κυβέρνηση για να αποκαταστήσει την ισορροπία της οικονομίας να αναστείλει την πληρωμή των χρεών της προς τους ξένους πιστωτές, να περιορίσει τις εισαγωγές στις τελείως αναγκαίες , να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να επαναφέρει το φόρο επί της γεωργικής παραγωγής προκαλώντας –όπως και σήμερα- μεγάλες διαμαρτυρίες στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις . Μάλιστα οι αγρότες μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, περιέρχονται σε δεινή κατάσταση αφού δεν μπορούν να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και μάλιστα σε μειωμένες τιμές. Ακόμα το εμπόριο και η βιομηχανία υπολειτουργούν και υφίστανται και οι τομείς αυτοί άμεσα και βαρύτατα πλήγματα με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγάλο κύμα ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων τους πρώτους κιόλας μήνες του 1931 φτάνει τις 237.000 ενώ ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο εκτοξεύεται στο 30% . Συνέπεια όλων αυτών ήταν να ακολουθήσουν μεγάλες διαδηλώσεις και ταραχές κυρίως στα μεγάλα αστικά- βιομηχανικά κέντρα της χώρας στον Πειραιά , στη Θεσσαλονίκη , στο Βόλο, στην Ξάνθη , στη Νάουσα κ.α. , τις οποίες η αστυνομία αδυνατεί να αντιμετωπίσει και καλείται ο στρατός να τις διαλύσει βίαια …
Ο Βενιζέλος , για να ξεπεραστεί η κρίση , εισηγείται στη Βουλή τον σχηματισμό «Οικουμενικής» κυβέρνησης ώστε από κοινού να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στη χώρα. Η αντιπολίτευση όμως δεν συγκατατέθηκε στην πρόταση και προτίμησε να μην συμπράξει στο εγχείρημα της από κοινού διακυβέρνησης της χώρας. Ο Βενιζέλος διαπίστωνε,  με μεγάλη του λύπη,  πως ακόμα και παλιοί στενοί συνεργάτες του , μεταξύ των οποίων και ο Αλεξ. Παπαναστασίου, στρέφονταν πια εναντίον του παρά τις προσπάθειες και τους αγώνες που δόθηκαν από κοινού κατά το παρελθόν υπέρ της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα …

(Σημ. Το συνημμένο σκίτσο είναι από εφημερίδα της εποχής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου