Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ



                                     
                                        «ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ»

Μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από τα ελληνικά πράγματα στις 21 Φεβρουαρίου 1947 και την παραχώρηση της σκυτάλης στις ΗΠΑ, μία νέα εποχή υποτέλειας αρχίζει για την Ελλάδα την ίδια περίοδο που ο αιματηρός Εμφύλιος πόλεμος στην κατεστραμμένη  χώρα όδευε προς την κορύφωσή του. Αποτέλεσμα ήταν οι ΗΠΑ, με αφορμή το πρόβλημα της Ελλάδας, να διαμορφώσουν μία νέα πολιτική με το όνομα «Δόγμα Τρούμαν» στη Μεσόγειο , στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο που έφερε ως συνέπεια την πολιτική πόλωση μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής ΄Ενωσης και εκφράστηκε με το γνωστό «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με τον ελληνικό Εμφύλιο των ετών 1946-1949 να εντάσσεται στα νέα αυτά δεδομένα.
Και σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου 1947, στην αίθουσα της αμερικανικής Βουλής όπου συνήλθαν και τα δύο Σώματα (Βουλή και Γερουσία),υπογράφει  ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν το ιστορικό κείμενο που έμεινε γνωστό ως «Δόγμα Τρούμαν» έχοντας  συνεργάτες κατά το στάδιο της σύνταξής του τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ  στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντιν ΄Ατσεσον.
Το  «Δόγμα Τρούμαν» εγκρίθηκε στη συνέχεια από το αμερικανικό Κογκρέσο και διατέθηκαν 300 εκατ. δολάρια για την Ελλάδα (ως το 1948) και 100 εκατ. δολάρια για την Τουρκία στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η τελική πρόταση που περιλάμβανε και το περιβόητο «Σχέδιο Μάρσαλ» για οικονομική βοήθεια των κατεστραμμένων από τον πόλεμο χωρών της Ευρώπης , ψηφίστηκε από την αμερικανική Γερουσία μόνο με 23 ψήφους «κατά» ενώ στο εισηγητικό κείμενο, ειδικά για την Ελλάδα, ο πρόεδρος Τρούμαν ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«… Αυτή η ίδια η ύπαρξη του Ελληνικού κράτους απειλείται σήμερα από τις τρομοκρατικές ενέργειες μερικών χιλιάδων ενόπλων, υπό κομμουνιστική ηγεσία, οι οποίοι αψηφούν τις Αρχές κλπ»
Στη συνέχεια οι Αμερικανοί εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα καθιστώντας τη χώρα κανονικό «αμερικανικό προτεκτοράτο» ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις ανάλογα με τα δικά τους σχέδια και συμφέροντα, ελέγχοντας επιτοπίως τις πολεμικές επιχειρήσεις και δίδοντας εντολές για την πορεία του Εμφυλίου Πολέμου στη χώρα...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου