Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ




                                    15 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943 :
                                    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΑΟΥΣΒΙΤΣ
                                    ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ….

«Στις αρχές Μαρτίου 1943, και ενώ οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν πια ότι επίκειται ο αφανισμός τους, αρχίζουν οι προετοιμασίες για την πρώτη αποστολή στα «στρατόπεδα του θανάτου». Τοποθετούνται παρατηρητήρια στο γκέτο Βαρώνου Χιρς και δίδεται εντολή στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους να ετοιμάσουν φορτηγά βαγόνια με προορισμό την Πολωνία.
Στις 13 Μαρτίου 1943 ο συνοικισμός «γκέτο» Βαρώνου Χιρς περικυκλώνεται από άνδρες της Γκεστάπο, οι οποίοι αναγκάζουν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία. Τους παίρνουν τα στοιχεία, σφραγίζουν τις «κονκάρδες» τους με το σήμα και τους αφαιρούν όσα χρήματα είχαν, δίδοντάς τους εικονικές επιταγές σε πολωνικά «ζλότι». Στη συνέχεια, 15 Μαρτίου 1943, τους φορτώνουν στα ερμητικά κλεισμένα, χωρίς φως, παρά με 2 μικρά παράθυρα βαγόνια, σαν τα κτήνη, από 80 σε κάθε βαγόνι, για να ξεκινήσει η πρώτη αποστολή («Τράνσπορτ»), μεταφέροντας 2.400 άτομα στα ναζιστικά στρατόπεδα «΄Αουσβιτς- Μπιρκενάου».
Το «γκέτο» Βαρώνου Χιρς άδειασε. Όμως σύντομα θα ξαναγεμίσει με άλλους Εβραίους από το συνοικισμό- «γκέτο» της Αγίας Παρασκευής. Στις 17 Μαρτίου, θα φύγει και η δεύτερη αποστολή με 2.500 Εβραίους για τον ίδιο προορισμό. Στις 19 Μαρτίου θα φύγουν άλλοι 2.500 από το συνοικισμό- «γκέτο» Ριζί Βαρδάρ, για να συνεχιστεί η αποστολή εκτοπισμένων, με τον ίδιο ρυθμό, ως τις 10 Αυγούστου 1943…»

(Απόσπασμα από το κεφάλαιο «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης» του Β΄ τόμου του βιβλίου μου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…εν θερμώ» )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου