Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944



                              ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

Σαν σήμερα , 9 Οκτωβρίου 1944, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μυστική συνάντηση του Τσώρτσιλ με τον Στάλιν με θέμα συζήτησης τη διανομή της "πολεμικής λείας" στα Βαλκάνια ενόψει της λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία καθώς λέγεται δεν χρειάστηκε πολλές ώρες για να προκύψει ούτε γραμματείς και πρακτικογράφους. Σε ένα χαρτί ο Τσώρσιλ έγραψε τα ονόματα των Βαλκανικών χωρών και δίπλα τους τα ποσοστά επιρροής της Αγγλίας και της Ρωσίας. ΄Εσπρωξε το χαρτί στον Στάλιν ο οποίος αφού έριξε μιά ματιά απεφάνθη με ένα "ΝΤΑ" ! ...
Το σχετικό χρονικό:

09.10.1944 Διάσκεψη της Μόσχας. Πραγματοποιείται συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τσώρτσιλ και του Στάλιν στη Μόσχα με αντικείμενο τον καθορισμό των «σφαιρών επιρροής» στα κράτη της Ευρώπης και ειδικά στα Βαλκάνια μετά τη λήξη του πολέμου. Επιθυμία του Τσώρτσιλ η Ελλάδα και εν μέρει η Γιουγκοσλαβία να τεθούν μετά τον πόλεμο υπό βρετανική «κηδεμονία». Η γραπτή πρόταση του Τσώρσιλ η οποία και έγινε δεκτή από τον Στάλιν ανέφερε τα εξής::
ΕΛΛΑΔΑ : βρετανική επιρροή 90%- ρωσική επιρροή 10%
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ : βρετανική επιρροή 25%- ρωσική επιρροή 75%
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ : βρετανική επιρροή 50%- ρωσική επιρροή 50 %
ΡΟΥΜΑΝΙΑ : βρετανική επιρροή 10%- ρωσική επιρροή 90%
(Σημ. Η συμφωνία της Μόσχας άνοιξε το δρόμο της συντριβής της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα αλλά και της έναρξης του Εμφυλίου Πολέμου με αρχή τα «Δεκεμβριανά» που θα ακολουθήσουν σε λίγο στην Αθήνα)
(Στην εικόνα το ιστορικό ντοκουμέντο της διανομής που ευτυχώς διασώθηκε για τους ... δύσπιστους)
(www.apapagianopoulos.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου