Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014


                                  25.12.1944 :ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ...

Σε χθεσινό σχόλιο αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι έφυγαν οι Γερμανοί το 1944 από την Ελλάδα και αμέσως τους διαδέχθηκαν οι ΄Αγγλοι αποικιοκράτες λες και τα είχαν καλά συμφωνήσει μεταξύ τους...Μάλιστα στις 24 Δεκεμβρίου 1944 , και ενώ η "Μάχη της Αθήνας" ήταν στο αποκορύφωμά της, έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα ο ΄Αγγλος πρωθυπουργός Ουϊνστον Τσώρτσιλ για να συντονίσει με τους επιτεολείς του τις πολεμικές επιχειρήσεις γιά να καταστείλει κάθε αντίσταση στην Ελλάδα κατά των ΄Αγγλων και των ντόπιων συνεργατών τους.
Την επομένη ημέρα σαν σήμερα , ανήμερα Χριστούγεννα του 1944, ο Τσώρτσιλ κατέλυσε στο Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ΄Αγγλοι ως στρατηγείο, για να είναι σε θέση την άλλη μέρα να πραγματοποιήσει στο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας σύσκεψη με τους ελληνικούς παράγοντες. Το τι συνέβη εκείνη τη μέρα το διηγείται ο Μανώλης Γλέζος που έλαβε μέρος τότε σε ένα σαμποτάζ που όμως ματαιώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στο σχετικό χρονικό αναφέρεται :


25.12.1944 Ματαιώνεται την τελευταία στιγμή από την ηγεσία του ΕΑΜ η ανατίναξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» όπου είχε εγκατασταθεί το Βρετανικό στρατηγείο στην Αθήνα. Το κτίριο είχε υπονομευτεί με μεγάλες ποσότητες δυναμίτη από 30 ειδικούς δυναμιτιστές όπου μετείχε και ο Μανώλης Γλέζος χρησιμοποιώντας το δίκτυο υπονόμων για να τοποθετηθούν ποσότητες δυναμίτη κάτω από τα θεμέλια του ξενοδεχείου. Το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε όταν η ηγεσία του ΕΑΜ πληροφορήθηκε ότι στο ξενοδοχείο είχε καταλύσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουϊνστον Τσώρτσιλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου