Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014


Στις ΗΠΑ αντι να περιοορίζεται η ένταση και η αναταραχή μεταξύ λευκών και μαύρων κατοίκων, καθημερινά και περισσότερο η κατάσταση οξύνεται και γενικεύεται σε όλες τις πολιτείες με τον αφροαμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Το φαινόμενο πάντως αποδεικνύει πως το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ δεν έχει ξεπεραστεί όπως πιστεύαμε, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από εκλογή "μαύρου" προέδρου . Τα αίτια φαίνεται πως είναι βαθύτερα και ξεκινούν από σκοταδιστικές αντιλήψεις που δεν διαγράφονται εύκολα και μάλιστα με επιφανειακά μέτρα εντυπωσιασμού που αφήνουν την ουσία του προβλήματος απείραχτη και ισχυρή.
Θα θυμήσουμε τα λόγια ενός ριζοσπάστη μαύρου ηγέτη, του Μάλκλομ Χ, που αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στην αντιρατσιστική πάλη στις ΗΠΑ συνδέοντας τον ρατσισμό με τον ιμπεριαλισμό, λέγοντας:
"... Η εξέγερση των μαύρων δεν είναι μιά φυλετική διαμάχη μεταξύ μαύρων και λευκών. Είναι μέρος της παγκόσμιας εξέγερσης που ζούμε σήμερα, της εξέγερσης των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές τους"
Τα λόγια του επιβεβαιώνονται για μιά ακόμα φορά και στις μέρες μας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου