Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015


                                          10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 : Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ...

Οδυνηρής μνήμης η σημερινή ημέρα καθώς σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου 1944 και ενώ στην ουσία είχε κριθεί η τύχη του πολέμου για τους Γερμανούς, συνέβη η σφαγή του Διστόμου που καταγράφηκε στις μαύρες σελίδες της πανανθρώπινης ιστορίας. Το σχετικό χρονικό αναφέρει :
10.06.1944 Η σφαγή του Διστόμου. Οι Γερμανοί καταστρέφουν το χωριό Δίστομο και εξοντώνουν 228 κατοίκους (117 γυναίκες και 111 άνδρες) ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Μεταξύ των θυμάτων και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών εκ των οποίων 25 από 2 μηνών ως 5 ετών. Το φρικτό και απάνθρωπο αυτό έγκλημα πολέμου διαπράχθηκε στις 10 Ιουνίου 1944 όταν ο Γερμανός λοχαγός Φριτς Λάουτενμπαχ , διοικητής του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της Γερμανικής αστυνομίας των «SS» έλαβε εντολή να μετακινηθεί από τη Λειβαδιά στο Δίστομο για να εξοντώσει εκεί αντάρτες της Αντίστασης στην περιοχή . Παράλληλα και με τον ίδιο στόχο κινήθηκαν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την ΄Αμφισσα για να κατευθυνθούν προς το Στείρι όπου υπήρχαν πληροφορίες για παρουσία ανταρτών. Κινούμενες προς τον στόχο τους οι γερμανικές δυνάμεις έπεσαν σε ενέδρα του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34 συντάγματος των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη θέση «Λιθαράκι» και στη σκληρή μάχη που ακολούθησε οι Γερμανοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Μετά τη μάχη οι Γερμανοί σε έξαλλη κατάσταση μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα άρχισαν με μανία τη σφαγή των άοπλων και άμαχων κατοίκων του αδιακρίτως φύλου και ηλικίας. Η σφαγή των αθώων κατοίκων σταμάτησε μόνο το βράδυ οπότε οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λειβαδιά αφού προηγούμενα πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το Δίστομο
(Σημ. ΄Ενας από τους υπεύθυνους της πρωτοφανούς σφαγής του Διστόμου, ο Γερμανός αξιωματικός Χανς Τσάμπελ, μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στη Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα . Αλλά ενώ επρόκειτο να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου παρενέβη η Γερμανία η οποία και τον ζήτησε για να απελαθεί από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χανς Τσάμπελ δεν δικάστηκε καν στη Γερμανία αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να τον βαρύνει καμία κατηγορία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου