Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015


                                              ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ...

Μέγα θέμα δημιουργήθηκε με τα πορτρέτα των δημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη μία πλευρά να απαιτεί να απομακρυνθούν αυτά που εικονίζουν "δημάρχους" της Κατοχικής περιόδου ή διορισμένους απο δικτατορικά καθεστώτα και με την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για απλή ιστορική αναφορά χωρίς να αξιολογούνται τα πρόσωπα και η προσφορά τους στην πόλη και στα κοινά πράγματα.
Θα έλεγα όμως πως το θέμα μπορεί να λυθεί χωρίς εντάσεις και αντιπαλότητες αν κάτω απο τα πορτρέτα σημειωθεί εμφανώς ότι ο δήμαρχος εκλέχθηκε απ΄το λαό η ότι διορίστηκε απ΄τους Γερμανούς και τους δικτάτορες που κατά καιρούς πέρασαν απ΄αυτό τον άμοιρο τόπο . Μάλιστα αν κάνουμε μία Αίθουσα Τελετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου θα γίνονται οι επίσημες τελετές και εκδηλώσεις εκεί όχι μόνο θα πρέπει να είναι πορτρέτα εκλεγμένων δημάρχων αλλά μόνο αυτών που διέπρεψαν υπηρετώντας την πόλη . Και αυτοί δεν ήταν και πολλοί...
(Πάντως με έκπληξη διαπίστωσα πως δεν έγινε αναφορά καν στον Τούρκο δήμαρχο Οσμάν Σαϊτ Μπέη τον οποίο για λόγους σκοπιμότητας διατήρησε ο Βενιζέλος το 1912 αλλά γρήγορα αποδείχθηκε πράκτορας των Νεότουρκων και με την ανταλλαγή πληθυσμών κατέληξε στην Τουρκία...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου