Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015


                               ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΑΠΟ ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ...

Τι προηγήθηκε για να πραγματοποιηθεί η Μικρασιατική εκστρατεία δεν είναι και τόσο γνωστό σε σημείο μάλιστα που κάποιοι (ευτυχώς ελάχιστοι) να χαρακτηρίζουν εκείνα τα γεγονότα ως ... ελληνικό ιμπεριαλιασμό. Το θέμα βέβαια είναι τεράστιο και τα ντοκουμέντα άφθονα που πείθουν πως κύρια αιτία της εκστρατείας εκείνης ήταν η προστασία των Μικρασιατών Ελλήνων που υπέφεραν τα πάνδεινα από την εκδικητική μανία των νεότουρκων. Και η σημερινή ημέρα φέρνει στη μνήμη κάποια από τα γεγονότα αυτά που συνέβησαν σαν σήμερα στις 11 Ιουνίου 1914.
Το σχετικό Χρονικό αναφέρει :
11.06.1914 Οργανωμένοι ανθελληνικοί διωγμοί από νεότουρκους στην περιοχή της Φώκαιας της Μ. Ασίας με σφαγές και εκτοπίσεις Ελλήνων, εμπρησμούς, λεηλασίες και καταστροφές ναών και κατοικιών Ελλήνων της περιοχής . Περίπου 120.000 ΄Ελληνες της Μ. Ασίας μόνο την περίοδο αυτή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.

(Στην εικόνα ο Μεχμέτ Ταλαάτ πασάς , ένας από τους πρωταγωνιστές του κινήματος των νεοτούρκων της Θεσσαλονίκης το 1908, ο οποίος πρωτοστάτησε στους διωγμούς κατά των Ελλήνων και Αρμενίων της Μ. Ασίας όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου