Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΟΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ... Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος της Ελλάδας παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής του ΄22 αντί να κάνει το παν να αποτρέψει τα τραγικά γεγονότα που ήδη προκαλούσαν τριγμούς και αγωνία στους ΄Ελληνες ομογενείς της Μ. Ασίας , κλείνει τα σύνορα της Ελλάδας για να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων στη χώρα όπως τώρα κάνουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση όλου του πολιτισμένου κόσμου... Το σχετικό χρονικό του φοβερού αυτού γεγονότος, που δεν είναι και τόσο γνωστό, αναφέρει : 22.07.1922 Εκδίδεται Βασιλικό Διάταγμα που υπογράφει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος (ΦΕΚ 119 Α΄/20.07.1922) με το οποίο απαγορεύεται σε οιονδήποτε να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος χωρίς να έχει διαβατήριο ή ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ προβλέπονται χρηματικές ποινές και φυλακίσεις σε όποιον πλοιοκτήτη, ναυτικό ή ταξιδιωτικό πράκτορα μεταφέρει άτομα που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Το μέτρο εκδόθηκε και ίσχυσε κυρίως για τα κύματα των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Τουρκία στο έλεος των φανατισμένων Τούρκων


1 σχόλιο:

  1. Αξιότιμε κ. Παπαγιαννόπουλε,

    Διενεργώ μια μελέτη η οποία δεν σχετίζεται με τα θλιβερά γεγονότα της περιόδου και θα ήθελα να σας αναφέρω ότι δυστυχώς ΔΕΝ είναι δυνατόν να εντοπίσω στο ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Τυπογραφείου το εν λόγω Βασιλικό Διάταγμα. Έχω κι εγώ στην κατοχή μου τη φωτογραφία του Διατάγματος, όπως την έχετε αναρτήσει, με αριθ. ΦΕΚ Α' 119/20-07-1922 αλλά αν αναζητήσει κανείς στο ΕΤ με αυτά τα στοιχεία λαμβάνει κάτι εντελώς άσχετο.

    Πάντως, το υπόψη ΒΔ αποτελεί εφαρμοστικό διάταγμα της εξουσιοδοτικής διάταξης του θλιβερού (ντροπιαστικού) ν.2870/1922, αρθ. 4, ο οποίος όμως υπάρχει κανονικά ανηρτημένος στο ΕΤ.

    Γνωρίζετε μήπως κάτι περισσότερο σχετικά με την τύχη αυτού του ΒΔ? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή