Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018


                                          ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΤΣΑΜΗΔΕΣ" ΚΕΦΑΛΙ ...

Μετά τους Σκοπιανούς με τις εξοργιστικές και ανιστόρητες απαιτήσεις τους, σήκωσαν τώρα κεφάλι και οι Αλβανοί που ονειρεύονται και αυτοί να γίνει πραγματικότητα η "Μεγάλη Αλβανία" επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση που λέει "Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται !"...
΄Οπως είναι γνωστό οι Αλβανοί κάθε τόσο κάνουν λόγο για "Τσαμουριά" και "Τσάμηδες" ζητώντας να επανέλθουν στην Ελλάδα από την οποία έφυγαν μαζί με τους Γερμανούς για να αποφύγουν την αυστηρή τιμωρία τους ως εγκληματίες και συνεργάτες των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο . Κατά περίεργο τρόπο τα "κατορθώματά" των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν έγιναν γνωστά στην Ελλάδα ίσως γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με τον Ενβέρ Χότζα που ήταν ομοϊδεάτης τους. Αυτό όμως πέρασε και στους πολιτικούς μας που μετά την άρση του "εμπολέμου" με την Αλβανία έσπευσαν και συνηγόρησαν ανεπιφύλακτα και άνευ όρων και προϋποθέσεων στην εισδοχή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ας θυμίσουμε όμως μία (από τις πολλές) φοβερή επιχείρηση των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών σε βάρος της χώρας μας και του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην οποία μετείχαν και οι Τσάμηδες και ας βγάλει ο καθείς τα συμπεράσματά του. Αναφερόμαστε στο Ολοκαύτωμα των χωριών του Φαναρίου Θεσπρωτίας τον Αύγουστο του 1943:
09.08.1943 Ολοκαύτωμα Φαναρίου Θεσπρωτίας. Με το πρόσχημα ύπαρξης θυλάκων αντίστασης στη Θεσπρωτία ξεκινά η ναζιστική επιχείρηση «Augustus» με συμμετοχή του 99ου Συντάγματος ορεινών καταδρομών της 1ης Γερμανικής Μεραρχίας, του Ιταλικού Συντάγματος «Valle», τμημάτων του 98ου Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών και τμημάτων μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας, με εντολή να συλλάβουν όλους τους άνδρες ηλικίας από 16-60 ετών τους οποίους θα εκτοπίσουν ή θα στείλουν σε καταναγκαστικά έργα. Η επιχείρηση στη Θεσπρωτία άρχισε στις 09.08.1943 από τα χωριά του Φαναρίου και οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στα Γιάννενα, από κεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Γερμανία. Ακολουθούν άγριες βιαιότητες, καταστροφές, λεηλασίες και αρπαγές από οικίες και εγκαταστάσεις του χριστιανικού πληθυσμού των χωριών της περιοχής. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 16.08.1943 σε 30 χωριά του Φαναρίου (νότια της Παραμυθιάς ως την Πάργα και την Αμμουδιά) με την πυρπόλυση και ολοσχερή καταστροφή τους. Απολογισμός : Εκτελέστηκαν 250 άτομα, 562 συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν ως όμηροι από τα οποία τελικά γλίτωσαν την εκτέλεση μόνο 16, βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν 456 γυναίκες και αρπάχτηκαν 231 κοπέλες για τα χαρέμια των Τούρκων από τις οποίες διασώθηκαν τελικά μόνο 32. Ακόμα πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς 870 σπίτια και αρπάχτηκαν 7.000 βοοειδή, 25.000 γιδοπρόβατα και 3.500 άλλα ζώα.
(Σημ. Μαζί με τους Γερμανούς έφυγαν από την Ελλάδα και οι συνεργάτες τους Τσάμηδες που κατέφυγαν στην Αλβανία γιά να αποφύγουν την τιμωρία τους από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Στις 23 Μαϊου 1945 όμως δικάστηκαν ερήμην από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων στα Γιάννενα και καταδικάστηκαν σε θάνατο 2.109 Τσάμηδες ενώ από το ίδιο Δικαστήριο επιβλήθηκε ολική δήμευση της περιουσίας τους. )

(7.12.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου