Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

 
                                     ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ : ΑΣΩΠΑΣΤΗ ΒΟΗ ΚΑΜΠΑΝΑΣ ...
 
Με αφορμή το γεγονός ότι τέθηκε εκτός διδακτέας ύλης στα σχολεία ό,τι αναφέρεται στον Παύλο Μελά και τον Μακεδονικό Αγώνα είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως αντέδρασε ο λαός μας όταν έμαθε ότι ο Παύλος Μελάς έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων και κομιτατζήδων στο χωριό Στάτιστα Καστοριάς τον Οκτώβριο του του 1904. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του μακεδονομάχου Αθανάσιου Σουλιώτη - Νικολαϊδη που έγραψε για τον Παύλο Μελά:
"... ήταν ο πρώτος αξιωματικός που εσκοτώνονταν τότε στη Μακεδονία. Η οικογένειά του και η οικογένεια της γυναίκας του (Δραγούμη) ήταν από τις γνωστότερες και καλύτερες οικογένειες της Αθήνας, από τις πατριωτικότερες. Αυτός ο ίδιος, άνθρωπος ευγενέστατος, αγαπηκότατος και πατριώτης πρόθυμος για κάθε εθνική ενέργεια, για κάθε θυσία. Ο θάνατός του, συγκλονιστικό κτύπημα και έπειτα ασώπαστη βοή καμπάνας που καλούσε στον Αγώνα για τη Μακεδονία!..."
--Στο ερώτημα συνεπώς γιατί καταργούν την ύλη από τα σχολικά βιβλία που αναφέρεται στον Παύλο Μελά η απάντηση είναι ...γιατί αποτελεί "ασώπαστη βοή καμπάνας" στον αγώνα για τη Μακεδονία που και τώρα, 114 χρόνια από τότε , ζει παρόμοιους κινδύνους .

(8.12.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου