Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019



                                       ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ ...

Η σημερινή ημέρα συνδέεται με μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στο χώρο της Μακεδονίας καθώς σαν σήμερα στις 28 Ιανουαρίου 1961 η αρχαιολογική σκαπάνη του Μανώλη Ανδρόνικου φέρνει στο φως στη Βεργίνα, στις βόρειες υπώρειες των Πιερίων, το ανάκτορο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ (359 - 336 Π.χ.) το οποίο θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα της ελληνικής αρχαιότητας.
Η Βεργίνα ταυτίζεται απολύτως με τις αρχαίες Αιγές που αποτέλεσαν την πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Ευρήματα και μελέτες απέδειξαν πως η περιοχή αυτή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ. ενώ στην εποχή του Σιδήρου (11ος - 7ος αιώνας π.Χ.) αποτελούσε ένα πλούσιο οικονομικό και πολυπληθές κέντρο. Η μεγάλη ακμή του ήταν την περίοδο 7ος - 6ος αιώνας π.Χ.και τα κλασικά χρόνια 5ος - 4ος αιώνας π.Χ. ως έδρα των Μακεδόνων βασιλέων.
΄Οπως είναι γνωστό στη Βεργίνα (αρχαίες Αιγές) ο Μανώλης Ανδρόνικος το 1977 έφερε στο φως και τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας ανάμεσα στους οποίους σημαντικότερος ήταν εκείνος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μία ανακάλυψη που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του 20ου αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο ...
(Στην εικόνα αναπαράσταση του επιβλητικού ανακτόρου του Φιλίππου Β΄στη Βεργίνα βασισμένη σε αρχαιολογικά ευρήματα και μελέτες)


(28.01.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου