Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

 
                                                   ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ ...
 
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1990, σαν σήμερα πριν 29 χρόνια, έφυγε από τη ζωή εδώ στη Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Κανελλόπουλος, και η πόλη μας αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα έχασαν πρόωρα σε ηλικία 57 ετών έναν μεγάλο δημιουργό στο χώρο του κινηματογράφου, τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και σεναριογράφο που θα προσέφερε με βεβαιότητα πολλά ακόμα απ΄όσα προσέφερε στη σύντομη διαδρομή της ζωής του. ΄Ηταν ο ριζοσπάστης και πρωτοπόρος Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Μακεδονικός Γάμος" που βραβεύθηκε στο Α΄ Φεστιβάλ (Ελληνικού) Κινηματογράφου που σημαδιακά ξεκίνησε τέτοιες μέρες το 1960 στον Κινηματογράφο "Ολύμπιον" της Θεσσαλονίκης.
Ο Τάκης Κανελλόπουλος στη δεκαετία του ΄60 σκηνοθέτησε και τις ταινίες "Ουρανός", "Εκδρομή" και "Παρένθεση" που καταγράφηκαν επίσης στις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου . Παρά ταύτα ο μεγάλος αυτός δημιουργός έφυγε από τη ζωή χωρίς την αναγνώριση που του άξιζε ως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας ...
(Λίγο προτού αποχωρήσω από το Δήμο Θεσσαλονίκη σε συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού όπου υπηρετούσα και της Διεύθυνσης Πολιτισμού, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στήσαμε στο παρκάκι απέναντι από το Θέατρο της ΕΜΣ μία σεμνή προτομή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που χάσαμε δυστυχώς πρόωρα. Γιά μεγάλο διάστημα -θυμάμαι- ένα κόκκινο γαρύφαλλο κάποια τοποθετούσε καθημερινά στην προτομή του ...Αργότερα ονομάσαμε την αίθουσα προβολών ταινιών στο νεοσύστατο τότε Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο λιμάνι σε "Αίθουσα Τάκη Κανελλόπουλου" ...)
 
(21.09.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου