Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ


                                    ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ…

Ο λαός μας, που υπέστη πολλά αλλά και γνώρισε πολλά ώστε να αποκτήσει σοφία αναμφισβήτητη, λέει «Καλή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα» για τις περιπτώσεις που η πορεία και η κατάληξη των πραγμάτων είναι τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατούσε στην αρχή όταν όλα εμφανίζονταν ευχάριστα και αισιόδοξα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η αισιοδοξία που επικράτησε σε ολόκληρη την Ελλάδα όταν στις 9 Ιουλίου 1961 υπογράφηκε στην Αθήνα η Σύνδεση της Ελλάδας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) μέσα σε ατμόσφαιρα πανηγυρική ως και αν η χώρα εισερχόταν στον Παράδεισο. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε τότε η ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) και ο πρόεδρος της και γιατρός στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Πασαλίδης που αντέδρασαν δυναμικά αλλά κανένας δεν άκουγε τι έλεγε λες και όλοι βιάζονταν να κατεδαφίσουν μία χώρα που άρχισε τότε να πατάει με σιγουριά στα πόδια της αλλά και να έχει πολλές και καλές προοπτικές για το μέλλον. ΄Ηταν τότε που μόνη η ΕΔΑ δήλωσε δημόσια πως με τη συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ η χώρα  παραδιδόταν «…αλυσοδεμένη εις τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως της Δυτικής Γερμανίας, με ανυπολογίστους καταστρεπτικάς συνεπείας δια την εθνικήν μας  οικονομίαν, το βιοτικόν επίπεδον του λαού, τας λαϊκάς ελευθερίας, την ανεξαρτησία και αυτήν την εθνικήν μας κατάστασιν».
Όλα αυτά σήμερα δυστυχώς επαληθεύονται κατά τον χειρότερο τρόπο.
Πίσω από την ιστορική αυτή δήλωση, η οποία τότε απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από την κυβέρνηση ως «αντεθνική και δόλια», υπήρχε ένας μεγάλος ΄Ελληνας πολιτικός και άνθρωπος: ο Γιάννης Πασαλίδης , ο αγαπημένος «γιατρός» των Θεσσαλονικέων…     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου