Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ




Σαν σήμερα , στις 21 Ιανουαρίου 1924,πέθανε ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης Βλαντιμίρ ΄Ιλιτς Ουλιάνοβ- Λένιν και το γεγονός συγκλόνισε τον τότε κόσμο ακόμα και έξω από τη Ρωσία. Μάλιστα οι ιστορικοί ερευνητές αποφαίνονται με βεβαιότητα πως αν ο Λένιν ζούσε και μετείχε ενεργά στα πράγματα γιά κάποια ακόμα χρόνια η πραγματικότητα για τη Ρωσία και για ολόκληρο τον κόσμο θα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που διαμορφώθηκε στη συνέχεια. Οι πνευματικοί άνθρωποι στη Ρωσία και σε ολόκληρο τον κόσμο συγκλονίστηκαν από το θάνατό του με τον "βάρδο της Οκτωβριανής Επανάστασης" Ρώσο ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι να γράψει το 1924 μία ελεγεία από 3.000 στίχους για το θάνατο του μεγάλου σοσιαλιστή ηγέτη και επαναστάτη Λένιν.
Την ίδια δυσάρεστη απήχηση είχε η είδηση του θανάτου του Λένιν και στις πολυάριθμες ελληνικές κοινότητες σε ολόκληρη την τότε Σοβιετική ΄Ενωση, στον Καύκασο, στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Νότια Ρωσία. Για τους ΄Ελληνες κομμουνιστές η ημέρα εκείνη αποτέλσε πραγματικά ημέρα καθολικού πένθους και ποτέ έκτοτε δεν έπαψαν να τιμούν τη μνήμη του μεγάλου σοσιαλιστή ηγέτη όλα τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστική μια ολιγόλογη ανακοίνωση για τη δέκατη επέτειο από το θάνατο του Λένιν, που δημοσιεύτηκε στην τοπική ελληνική εφημερίδα "Κόκινος Καπνάς" του Σουχούμι στις 21 Ιανουαρίου 1934, δέκα χρόνια μετά, που ανέφερε στη "φωνητική γλώσσα" που χρησιμοποιούσαν τότε οι ΄Ελληνες ομογενείς της Σοβιετικής ΄Ενωσης:
"ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ςτις 21 τυ Γεναρι, ορα 6 κε 50 λεφτα ςτο Γορκι, ςιμα ςτι Μοσχα κςαφνικα πεθανε ο αρχιγος κε δαςκαλος τυ προλεταριατυ τον εργαζομενον κε καταπιεζομενον ολυ τυ κοζμυ Β. Ι . ΛΕΝΙΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου