Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Σαν σήμερα "νομιμοποιείται" ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην πανανθρώπινη ιστορία της νεότερης και σύγχρονης εποχής : Υπογράφεται στη Λωζάννη η ελληνο-τουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών, αιχμαλώτων, ομήρων κλπ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22. Με τη σύμβαση όχι μόνο τέθηκε τέρμα στη "Μεγάλη Ιδέα" για την Ελλάδα αλλά έκλεισε με την συγκατάθεση της χώρας μας ο δρόμος της επιστροφής στις εστίες τους των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Στην αρχή της σύμβασης αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«΄Αρθρον 1. Από της 1ης Μαϊου 1923 θέλει διενεργηθεί η υποχρεωτική ανταλλαγή των Τούρκων υπηκόων, ελληνικού ορθοδόξου θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των τουρκικών εδαφών και των Ελλήνων υπηκόων, μουσουλμανικού θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των ελληνικών εδαφών.Τα πρόσωπα ταύτα δεν θα δύνανται να έλθωσιν, ίνα εγκατασταθώσιν εκ νέου εν Τουρκία ή αντιστοίχως εν Ελλάδι, άνευ της αδείας της Τουρκικής Κυβερνήσεως ή αντιστοίχως της Ελληνικής Κυβερνήσεως» 

Να θυμούμαστε τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας αλλά να μην ξεχνούμε και τις μαύρες σελίδες για να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον τα ίδια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου