Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015


                                                ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ...

Πέρα από εθνικισμούς και εθνικιστικές υπερβολές συνεχίζει ακόμα να υπάρχει ζήτημα -κακώς κατά την άποψή μας- για το πότε η Ελλάδα κατέστη ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Η επέτειος της σημερινής μέρας μας το θυμίζει αυτό και πάλι καθώς σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου 1829 υπογράφηκε στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις Πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα καθίσταται αυτόνομο κράτος. Την επέτειο αυτή υποστηρίζουν κάποιοι, μεταξύ των οποίων και αυτοαποκαλούμενοι ιστορικοί, ως "αρχή" του νέου Ελλήνικού κράτους αλλά αυτό αποτελεί λάθος. Η αλήθεια είναι πως ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος έγινε η Ελλάδα με την Επανάσταση των Ελλήνων  κατά των Τούρκων στις 25 Μαρτίου 1821 (που θα γιορτάσουμε σε λίγο) που νομιμοποιήθηκε απολύτως με την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου που άρχισε τις εργασίες της στις 20 Δεκεμβρίου 1821 όπου ανακηρύχθηκε η πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδας ψηφίζοντας και το Πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα στις 15 Ιανουαρίου 1822.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε την ιστορία μας και να αγνοήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας μόνο τότε θα αποδεχθούμε ότι το Σύγχρονο Ελληνικό Κράτος άρχισε να υπάρχει με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 10ης Μαρτίου 1829 επειδή έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα χαρτί οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Η Ελλάδα προέκυψε και υπάρχει από τους αγώνες και θυσίες των Ελλήνων και μόνον...
Για λόγους καθαρά ιστορικούς αναφέρουμε το σχετικό χρονικό της ημέρας:

10.03.1829  Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις 3 Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας) Πρωτόκολλο με όρια της Ελλάδας τον Παγασητικό Κόλπο,την κορυφή της ΄Οθρυς και από κει την κορυφή ανατολικά των Αγράφων και της Πίνδου . Παρόλα αυτά οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ομιλούν περί «ελεύθερης και ανεξάρτητης» Ελλάδας αλλά υπό την επικυριαρχία της Πύλης  με τρόπο «…όστις εγγυάται εις αυτήν θρησκευτικήν κι εμπορικήν ελευθερίαν καθώς και την ευδαιμονίαν και ησυχίαν της»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου