Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017


 
                                     ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 22ας ΜΟΙΡΑΣ ΔΙΩΞΗΣ ...
 
Το πως αντιμετωπίστηκαν τα ιταλικά βομβαρδιστικά που επιχείρησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Θεσσαλονίκη τέσσερις μέρες μετά την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, μπορεί να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας με ήρωες τους αεροπόρους μας της ιστορικής 22ας Μοίρας Δίωξης που επιχειρούσε με βάση το αεροδρόμιο του Σέδες στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η 22η Μοίρα Δίωξης του Σέδες είχε διοικητή τον σμηναγό Ανδ. Αντωνίου και περιλάμβανε στη δύναμή της 7 αξιωματικούς, 25 υπαξιωματικούς και 66 σμηνΊτες ενώ ήταν εξοπλισμένη με καταδιωκτικά αεροπλάνα πολωνικής κατασκευής τύπου "P.Z.L." ( F και G) που είχαν αγοραστεί την περίοδο 1937- 38 .
Οι Ιταλοί άρχισαν σφοδρούς βομβαρδισμούς της Θεσσαλονίκης την 1η Νοεμβρίου 1940 με στόχο να πλήξουν το λιμάνι , το σιδηροδρομικό σταθμό και άλλους στρατιωτικούς στόχους αλλά δεν ήταν καθόλου εύστοχοι και αντ΄ αυτών έπληξαν το ξενοδοχείο "Ακρόπολις", το καφενείο "Νάουσα", τα γραφεία της "Εφημερίδας των Βαλκανίων", τον κινηματογράφο "Αχίλλειον" και το υπό ανέγερση τότε "Ολύμπιον" στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακόμα αντί γιά το λιμάνι επλήγησαν από τους Ιταλούς κατοικημένες περιοχές και φτωχογειτονιές όπως η Νέα Κρήνη, η Αρετσού, το Κουρί, το Κατιρλή, η Καλαμαριά, ο ΄Αγιος Νικόλαος, η Τούζλα, το Αλλατίνι, το Βυζάντιο, το Βότση, τα Τροχοδρομικά κ.ά. Τα ίδια υπέστησαν η Επτάλοφος, η Νεάπολη, η Ξηροκρήνη και οι Συκιές στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Σε κάθε βομβαρδισμό όμως των Ιταλών ακολουθούσε αντεπίθεση από τα ελληνικά αεροπλάνα της 22ης Μοίρας Δίωξης του Σέδες που επιχειρούσαν με σφοδρότητα κατά των ιταλικών. Πάνω τότε από τον Θερμαϊκό λάμβαναν χώρα φοβερές αερομαχίες που ανάγκαζαν τα ιταλικά αεροπλάνα να κάνουν μεταβολή και να επιστρέψουν πίσω στη βάση τους στην Αλβανία αδειάζοντας τις βόμβες τους στη θάλασσα ή στα χωράφια κυνηγημένα από τα ελληνικά ως τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Μία από τις πιό γνωστές πράξεις ηρωισμού των Ελλήνων αεροπόρων του Σέδες ήταν αυτή του υποσμηναγού Μαρίνου Μητραλέξη ο οποίος στις 2 Νοεμβρίου 1940 κυνηγώντας ένα ιταλικό αεροπλάνο, επειδή του τελείωσαν οι σφαίρες, έριζε το εχθρικό αεροπλάνο ... ροκανίζοντας από πίσω με την έλικα του αεροπλάνου του ...τα φτερά του ιταλικού αεροπλάνου που προσπαθούσε να το σκάσει...
(28.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου