Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017



Ο ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΒΟΤΣΗ ... ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κάποιοι ανιστόρητοι . που κατέχουν μάλιστα και υψηλές θέσεις και αξιώματα, εμφανίζονται συχνά ως γνώστες της Ιστορίας και λένε διάφορες ανοησίες στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως "εκσυγχρονιστές" και "προοδευτικοί". Ανάμεσα στις ανοησίες αυτές είναι και ο ισχυρισμός που διατύπωσε κάποιος (όνομα και μη χωριό...) ότι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 οι Τούρκοι δεν παρέδωσαν τη Θεσσαλονίκη ένεκα των πολεμικών εξελίξεων αλλά από ... αγάπη και εκτίμηση.
Γιά απάντηση δεν θα πούμε τίποτα άλλο παρά θα αναφερθούμε σε ένα τολμηρό γεγονός, ίσως από τα ολίγα παρόμοια στην παγκόσμια Ιστορία, που συνέβη σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1912 στο λιμάνι της τουρκοκρατούμενης ακόμα Θεσσαλονίκης που αποδεικνύει μέσα από ποιά γεγονότα περιήλθε ξανά στην Ελλάδα η Θεσσαλονίκη μας..

18.10.1912 Ο άθλος του Βότση. Το Ελληνικό τορπιλοβόλο «11» , με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση , βυθίζει μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» (Feth-i-Bulend). Το γεγονός πλήττει το ηθικό των Τούρκων αλλά ενισχύει κατακόρυφα το ηθικό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων στα μέτωπα του πολέμου.
(Στην εικόνα ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης)
(18.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου