Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017


                                                          ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ :
ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ...

Παρά την αγριότητα, τη βαναυσότητα και τη βαρβαρότητα των Γερμανών κατακτητών στα χρόνια της Κατοχής, οι ΄Ελληνες κράτησαν υψηλό ηθικό και αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο κατά των εισβολέων. Στο θαυμαστό αυτό επίτευγμα σημαντικό ρόλο έπαιξαν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρακολουθούσαν με θέρμη οι Θεσσαλονικείς παρά τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζαν.
Κάποιες όμως από τις εκδηλώσεις αυτές κατέληξαν σε δράμα όταν στους Γερμανούς έφτασαν οι πληροφορίες των συνεργατών τους που περιέγραφαν την πραγματικότητα και τους στόχους των πρωταγωνιστών τους. Ακούστε μιά πραγματική αλλά άγνωστη ιστορία ...
Οι Γερμανοί γιά να προσφέρουν ψυχαγωγία στα γερμανικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και πέραν αυτής, οργάνωσαν μία Συμφωνική Ορχήστρα επιστρατεύοντας και πολλούς μουσικούς της πόλης, η οποία άρχισε σύντομα να εμφανίζεται δημόσια παίζοντας συνήθως έργα Γερμανών συνθετών. Συναυλίες αυτής της ορχήστρας αλλά και μιάς άλλης ελαφράς μουσικής, μετέδιδαν οι Γερμανοί και ραδιοφωνικά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Χρίστου Τσιγγιρίδη τον οποίο κατάσχεσαν και πολλαπλασίασαν την εμβέλειά του με την εγκατάσταση νέων ισχυρών μηχανημάτων. Ανάμεσα στους μουσικούς που επιστράτευσαν οι Γερμανοί γιά να εργαστεί υποχρεωτικά στο γερμανικό ραδιοσταθμό Θεσσαλονίκης για την ψυχαγωγία των στρατιωτών τους ήταν και ο γνωστός καθηγητής βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Θωμαϊδης.γεννημένος στο χωριό Κλαδοράχη Φλώρινας το 1907.΄Ομως ο εκλεκτός αυτός καλλιτέχνης και γνήσιος πατριώτης, με μεγάλη πατριωτική- καλλιτεχνική δράση και στην πατρίδα του, μόλις άρχισε να παίζει υποχρεωτικά στο γερμανικό ραδιοσταθμό οργάνωσε παράλληλα στην πόλη και μία χορωδία γιά ΄Ελληνες και Ελληνίδες στην οποία δίδασκε δημόσια αποκλειστικά ελληνικά πατριωτικά τραγούδια ξεσηκώνοντας τον κόσμο κατά των κατακτητών.
Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο καθηγητής βιολιού Θεόδωρος Θωμαϊδης από τους Γερμανούς στη Φλώρινα το 1943 και να εκτελεστεί με απαγχονισμό μαζί με άλλους 15 ΄Ελληνες πατριώτες στις 9 Αυγούστου 1943 στο δρόμο μεταξύ Κλαδοράχης και Φλώρινας...
(Στην εικόνα ο εξαίρετος καλλιτέχνης και μεγάλος πατριώτης καθηγητής βιολιού Θεόδωρος Θωμαϊδης που πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του γιά την Ελλάδα)

(23.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου