Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019


                                              ΜΝΗΜΗ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Σαν σήμερα , στις 4 Δεκεμβρίου 1976, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων) Πάτροκλος Καραντινός, ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχιτέκτονες του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με τεράστιο έργο κυρίως στο χώρο των δημοσίων κτιρίων και με μεγάλη αναγνώριση στο διεθνή χώρο των αρχιτεκτόνων. Ο Πάτροκλος Καραντινός συνδέθηκε στενά με τη Θεσσαλονίκη, δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής της νεοσύστατης Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ μαζί με άλλους εξαίρετους συναδέλφους του (Μουτσόπουλος, Φατούρος, Βαλεντής, Τριανταφυλλίδης κ.ά.) μελετώντας και πολλά σημαντικά κτίρια της πόλης όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Χημείο , τη Φυσικομαθηματική Σχολή, την Πολυτεχνική Σχολή, την πρώτη Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, το Θεαγένειο Νοσοκομείο κ.ά. Συνέπεσε μάλιστα όταν εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή το 1959 να εκλεγεί διευθυντής του νεοσύστατου τότε Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός που ήταν αδελφός του. Και οι δύο φωτισμένοι αυτοί άνθρωποι προσέφεραν τα μέγιστα στη Θεσσαλονίκη στη περίοδο εκείνη που η πόλη προσπαθούσε να διαμορφώσει το σύγχρονο πολιτιστικό της προφίλ.
(Ο Πάτροκλος Καραντινός υπήρξε εξαίρετος δάσκαλος στη Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ μόλις αυτή συγκροτήθηκε το 1958 και είχα την τιμή να είμαι ένας από τους πρώτους μαθητές του. Καθώς μάλιστα είχε συνδεθεί με διεθνείς προσωπικότητες της Αρχιτεκτονικής μεταξύ των οποίων και με τον περίφημο Γάλλο αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, μετέφερε τις θεωρίες του σε μας και ήμουν ένας από τους οπαδούς του...)
Σημ. Η φωτογραφία του Πάτροκλου Καραντινού είναι από τότε που εργαζόταν για την ανέγερση σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Εμείς τον γνωρίσαμε πολύ αργότερα.


(04.12.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου