Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019




Παύλος Ζάννας
ένας μεγάλος διανοητής της Θεσσαλονίκης
Η σημερινή μέρα μας φέρνει στη μνήμη μας τον μεγάλο διανοητή, συγγραφέα και καλλιτεχνικό παράγοντα της Θεσσαλονίκης, τον Παύλο Ζάννα που έφυγε απ΄τη ζωή σαν σήμερα στις 6.12.1989 σε ηλικία 60 ετών αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο στον τομέα του Πολιτισμού. Και είναι ευκαιρία να πούμε δύο λόγια για τον υπέροχο αυτό άνθρωπο με τη μεγάλη πνευματική καλλιέργεια, ευγένεια και αξιοπρέπεια.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929 και η καταγωγή του προσδιορίζει και το περιβάλλον όπου έζησε και επηρέασε φανερά τις αντιλήψεις του και θέσεις του που διατύπωσε αργότερα. Πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Ζάννας υπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου και στενός φίλος του Νικολάου Πλαστήρα. Μητέρα του ήταν η Βιργινία Ζάννα κόρη της Πηνελόπης Δέλτα που ανέπτυξε μεγάλη πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη.
Θα χρειαζόταν πολύς χώρος για να προσδιοριστεί το έργο και η προσφορά του Παύλου Ζάννα. Θα μείνουμε στο γεγονός ότι υπήρξε αντιπρόεδρος της γνωστής Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας "ΤΕΧΝΗ" με πρόεδρο το Λίνο Πολίτη ιδρύοντας και διευθύνοντας την Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας προσφέροντας στους Θεσσαλονικείς περίπου 300 σπάνιες ταινίες του παγκοσμίου Κινηματογράφου. Από τον ίδιο ξεκίνησε και η ιδέα της ίδρυσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ιδέα που υιοθέτησε η Διεθνής ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης το 1960 και την ενέταξε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ γιά να καταστεί στη συνέχεια πανελλήνιος πολιτιστικός θεσμός με τεράστια απήχηση στους φίλους του κινηματογράφου.
Αλλά δεν σταμάτησε εδώ ο Παύλος Ζάννας καθώς ασχολήθηκε με την συγγραφή, την μετάφραση έργων ξένων συγγραφέων, την θεατρική κριτική και την ραδιοφωνική δημιουργία.
Ολα όμως αυτά σταμάτησαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 όταν συνελήφθη ως μέλος της "Δημοκρατικής ΄Αμυνας" και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 1/2 ετών μαζί με τους γνωστούς Θεσσαλονικείς ομοϊδεάτες του Στ. Νέστορα, Γ. Σιπητάνο, Σ. Δέδε, Α. Μαλτσίδη και Κ. Πύρζα.
(Οι παλιοί Θεσσαλονικείς θα θυμούνται το κατάστημα δίσκων και γκαλερί "Ζ-Μ" που είχε ο Ζάννας στην αρχή της Αριστοτέλους κατεβαίνοντας δεξιά. Από ΄κει -θυμάμαι- πως ως φοιτητής με τα λίγα λεφτά που είχα διάλεξα και αγόρασα ένα μικρό δισκάκι 32 στροφών το οποίο ακούσαμε μαζί με τον Ζάννα και το σχολιάσαμε δεόντως. ΄Ηταν το πασίγνωστο "Rock Around the Clock" του πατέρα της Ροκ μουσικής Μπιλ Χάλεϊ που χάλαγε τότε κόσμο στα πάρτι της εποχής ...
Στη φωτογραφία ο Παύλος Ζάννας που δικαίως ονομάστηκε "ο οραματιστής του σινεμά" της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας")


(06.12.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου