Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1942 : Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…


                    
                                      ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ …

Η ιστορία της Ελλάδας μας διδάσκει αρκεί να τη γνωρίζουμε και να βλέπουμε πίσω από τα γεγονότα βγάζοντας ανάλογα συμπεράσματα …
Η σημερινή ημέρα, 14η Απριλίου, μας δίνει αυτή την ευκαιρία και είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι συνέβη σαν σήμερα το 1942 , στην αρχή του δεύτερου χρόνου της φοβερής Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, περίοδο κατά την οποία η χώρα μας και ο λαός μας πλήρωσαν τεράστιο τίμημα και πολλές θυσίες. Την ημέρα εκείνη, μέσα στην πιο σκληρή περίοδο που γνώρισε ποτέ ο τόπος, ο λαός μας ενωμένος εναντιώθηκε δυναμικά κατά του κατακτητή υψώνοντας τα στήθη του όχι μόνο στην γερμανοκρατούμενη Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα σύντομο χρονικό από την ιστορική (αλλά άγνωστη στους πολλούς) εκείνη ημέρα :

  12.04.1942  Πρώτη μεγάλη απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων στη Κατοχή πραγματοποιείται στην Αθήνα και στην επαρχία. Η απεργία ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας , στο «Μέγαρο Μελά» στην πλατεία Κοτζιά, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Ταχυδρομείου για να ακολουθήσει την ίδια κιόλας βραδιά, μετά από συνεννοήσεις με την επαρχία, απεργία των δημοσίων υπαλλήλων σε ολόκληρη την Ελλάδα. ΄Ηταν  η μεγαλύτερη απεργία που εκδηλώθηκε στην κατεχόμενη Ευρώπη εκείνη την εποχή. 
                                
Γνωρίζοντας αυτό το γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό σε ολόκληρο τον κόσμο εκείνη τη μαύρη περίοδο, ας αναλογισθούμε πως αντιδρούμε σήμερα σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά τη σύγχρονη Κατοχή στην πατρίδας μας : οι μεν στην πλατεία Κλαυθμώνος , οι δε στην πλατεία Ομονοίας …
(Σημ. Σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική αυτή απεργία όπου ολόκληρος ο Ελληνικός λαός εναντιώθηκε ενωμένος κατά των κατακτητών διακινδυνεύοντας τα πάντα , έδωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης όταν ζούσε, σημαντικό  στέλεχος του ΚΚΕ και υπάλληλος τότε των Ελληνικών Ταχυδρομείων TTT στην Αθήνα)                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου